Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Slik skaffer du sommerjobb

Er du på jakt etter en jobb til sommeren? Virksomhetene har allerede begynt letingen etter de rette kandidatene. UiA Karriere råder studentene til å være tidlig ute.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsbilde av student

Sweco er en av virksomhetene i regionen som er på jakt etter studentvikarer i sommer. Sweco er et rådgiverfirma med 55 ansatte innenfor bygg og anlegg. Med 12 stillingsannonser ute allerede før jul, hvor tre av dem er for sommervikarer, ettersøker Sweco frisk kompetanse.

– Vi har troen på framtiden og ønsker å ruste oss for markedsoppblomstringen som ligger foran oss. Vi ønsker å tilknytte oss de beste folkene, forklarer gruppeleder for bygg, anlegg og prosjektadministrasjon Jan Øyvind Fjell-Olsen.

Sommervikarer har for Sweco blitt en fin måte å rekruttere nye mennesker på.

–  Det har fungert veldig godt å ha sommervikarer hos oss. For oss i Sweco er det gøy å bli kjent med nye mennesker, og det er bra for studentene å prøve seg i yrket de ønsker å jobbe i. Det er noe helt annet å komme seg ut i arbeid og føle på samhandling med mennesker, i kunderelasjoner og å jobbe praktisk, forteller Fjell-Olsen.

Ønsker personer med sosial kompetanse

Jan Øyvind Fjell-Olsen. Foto: Sweco

Gruppelederen fokuserer også på relasjonell og sosial kompetanse som et supplement til den faglige utdanningen når han rekrutterer medarbeidere.

–  Det er viktig at fagkompetansen er på plass, og gode karakterer kan være med å skille ut personer når det er mange søkere. Men det er helt vesentlig  hvordan kandidatene fremstår for oss i møte kollegaer, forklarer Fjell-Olsen.

Andre kvaliteter Sweco ser etter i rekrutteringsprosessen er selvstendighet, trygghet og gjerne kandidater som tørr å by på seg selv.

– Studentene må tørre å ta et steg fram og by på flere aspekter ved seg selv. Vi trenger mangfold og hverandres personligheter.  De har ofte mer å tilby enn det de tørr å vise.  Det er viktig at de er reflekterte rundt egen person, egne kvaliteter og egne begrensninger. Vi ser etter mennesker med de rette verdiene og holdningene, sier gruppelederen.

Karriereveileder på UiA Karriere Silje Holteberg er enig i at studentene skal bruke sitt fortrinn som nettopp student.

– Vis at du er nysgjerrig og kan tenke utenfor boksen. Tørr å by på deg selv og kom inn som et friskt pust i bedriften, råder hun.

– Begynn tidlig

Holteberg mener mange virksomheter søker sommerjobbvikarer tidligere enn man skulle tro.

– Det kommer nok brått på for mange studenter. Det er nok ikke helt naturlig å tenke sommerjobb i januar, men for de mest attraktive stillingene er det oftest for sent å ta kontakt i mars, forklarer Holteberg.

Hun mener en sommerjobbstilling er en ypperlig mulighet til å skaffe seg relevant arbeidserfaring.

– Som sommervikar får man ofte et stort ansvar og spennende arbeidsoppgaver fordi man skal være stedfortreder for noen som skal ut i ferie, sier karriereveilederen.

Undersøkelser viser at de som har lønnet arbeid ved siden av studiene har noe større sannsynlighet for å få jobb etter studiene.

Holteberg har flere tips til hvordan man bør gå fram for å kapre sommerjobben:

  • Vær tidlig ute.
  • Følg med på Kompetansetorget.
  • Tenk gjennom aktuelle virksomheter du ønsker å jobbe for, og følg med på deres nettsider.
  • Send gjerne en åpen søknad til relevante virksomheter du er interessert å jobbe i.
  • Fokuser i søknaden på din motivasjon og hva du kan tilby. Søknaden må være skreddersydd. 
  • Legg inn autosøk på de store søkemotorene som finn.no og nav.no.

LES OGSÅ: Hvordan naile jobbsøknaden

– Om du trenger hjelp til hvordan du skal gå fram, kan du også kontakte meg eller Lars Anders på UiA Karriere for veiledning, avslutter Holteberg.