Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Alle studenter har en karriere

Hva betyr egentlig “karriere” og hva handler det om? Ordet “karriere” betyr rett og slett “arbeidsforløp”. Det vil si at alle som har planer om å ha et arbeidsliv, også har en karriere.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsfoto

Karriere er et misforstått begrep som ofte forbindes med fremgang, suksess, ambisjoner eller høytidelige stillingstitler. Av og til kan man få et inntrykk av at karriere er noe som bare er forbeholdt de spesielt priviligerte, eller de som bruker ekstremt mye tid på jobb. Det kan nesten fremstå som at karriere er noe du velger - ofte på bekostning av noe annet. 

Selv om du enda er student, har du allerede tatt valg som er en del av din karriere; Du har valgt et utdanningsløp, kanskje har du engasjert deg i noen spesifikke aktiviteter ved siden av studiene, eller kanskje du har en deltidsjobb eller sommerjobb. Alle disse valgene er en del av din karriere. 

Hvorfor bør du ha et bevisst forhold til din karriere?

I løpet av livet har du kanskje blitt spurt om, eller tenkt over, hva som er din “drømmejobb”. Det farlige med uttrykket “drømmejobb” er at det indikerer at det bare er én jobb som er perfekt for deg, og fallhøyden kan oppleves høy om man ikke når sitt mål som nyutdannet student. I realiteten fungerer ikke arbeidslivet slik - de færreste har en “drømmejobb” som venter på dem etter endt utdanning. De aller fleste må gjennom en jobbsøkerprosess, og mange kommer til å søke på flere ulike stillinger med ulike arbeidsoppgaver. Dette er ofte en spennende prosess, hvor man blir kjent med sin kompetanse og uante muligheter kan dukke opp. De fleste opplever også avvisninger, nederlag og vil erfare at det å være jobbsøker kan være tøft. 

Det som kan gjøre en slik jobbsøkerprosess litt enklere - er om du i studietiden ikke har låst deg fast til én “drømmejobb”. I stedet bør du bruke studietiden til å fokusere på hva som er viktig for deg i ditt liv, hva du engasjerer deg for og hvilke ferdigheter du har lyst til å utvikle. På denne måten vil du innse at du har flere muligheter til å velge hva din karriere skal inneholde. 

Videre er det heller ikke slik at din karriere først begynner etter at du er ferdig utdannet. Valgene du tar i løpet av studiet inngår også i din karriere, og når du en dag skal søke jobb er det en fordel om du vet hvem du er, hvilke valg du har tatt og hvorfor du har tatt disse valgene. Først når du er bevisst på hvem du er, hva du kan og hva du vil, kan du overbevise en potensiell arbeidsgiver om hvorfor de skal velge akkurat deg. Karriereplanleggingen bør med andre ord starte mens du er student. 

Hvordan kan du ta grep om din egen karriereutvikling?

Å skulle ta beslutninger eller valg som er knyttet til din karriere kan være både vanskelig og skremmende. Mange trenger hjelp til å sette ord på hva de har lært gjennom studiet og finne sin retning i arbeidslivet  Ved UiA Karriere kan du som student bestille individuell veiledning med en av våre karriereveiledere. Dersom du bestiller en karriereveiledningstime kan du være trygg på at du blir møtt med respekt uavhengig av hvilken situasjon du står i, eller hvilke spørsmål du har. Våre karriereveiledere har taushetsplikt, og de ønsker å bruke sin kompetanse til det som er best for deg. Du kan bestille karriereveiledning her

I tillegg til individuell veiledning holder våre karriereveiledere en rekke kurs om blant annet CV, søknad, jobbintervju og LinkedIn. De har også mulighet til å skreddersy kurs eller workshop for studentforeninger eller fagmiljøer. Du finner mer informasjon om kurstilbudet hos UiA Karriere her

Visste du at vår kandidatundersøkelse viser at studierelatert kontakt med arbeidslivet er gunstig når du skal søke jobb etter studiene? Vi anbefaler at du sjekker ut Kompetansetorget. Her finner du ledige stillinger som er spesielt rettet mot UiA sine studenter, og et organisasjons- og arbeidsliv som ønsker å samarbeide med studenter gjennom faglig oppgavesamarbeid og frivillig arbeid. 

Både karriereveiledning og kurs er gratis og åpent for alle studenter. Du kan finne mer informasjon på www.uia.no/karriere og ved på følge UiA Karriere på Facebook.