Skrivestua er UiAs drop-in-tilbud i akademisk skriving og studieteknikk for alle studenter og ansatte.
Du finner oss på Skrivestua-rommet i 1. etasje på Universitetsbiblioteket i Kristiansand, og på rom A2 040 i Grimstad.
På Skrivestua møter du en erfaren medstudent/skrivementor som kan gi muntlig tilbakemelding på teksten, samtale med deg om skriveprosessen, og anbefale relevante praktiske øvelser og tips som kan hjelpe deg videre i skrivearbeidet.
Ta med en uferdig tekst, en prosjektskisse, eller et spørsmål knyttet til akademisk skriving eller studieteknikk og kom innom i våre åpningstider. Du kan også prate med oss om hva det innebærer å være student.
Vi holder åpent 10–14 hver dag på begge campus.
Skrivestua tilbyr også språkveiledning for studenter med norsk som andrespråk. Du kan bruke tilbudet vårt så mange ganger du vil, og du trenger ikke booke time på forhånd for å komme på drop-in.
Trenger du hjelp til kildehenvisning, EndNote eller litteratursøk? Da kan du booke veiledning med Universitetsbibliotekets ansatte her. Vi kan også anbefale bibliotekets digitale kildekurs.
Hvis du ønsker digital veiledning på Skrivestua, kan du booke både skriveveiledning og språkveiledning her:
Vi har språkveiledning for studenter med norsk som andrespråk. På Campus Kristiansand gjelder dette hver dag kl. 10–14, på Campus Grimstad hver onsdag kl. 12-15. Det er drop-in, så du trenger ikke bestille time.
Befinner du deg ikke på Campus? Book digital veiledning her.
Språkveilederne kan hjelpe deg med å finne de mest hyppige feilene du gjør på norsk, og gi deg tips til hvordan du kan jobbe med språket ditt. Språkveilederne har utdannelse og erfaring innen norsk som andrespråk, og kan snakke med deg om mønstre som går igjen i teksten din. De retter ikke i teksten, men du får verktøy til å jobbe videre med språket på egen hånd. Du kan komme tilbake så mange ganger du vil.
Du kan også få tips til studieteknikk, hvordan finne fram i pensum, hvordan tolke en oppgavetekst, hvordan finne viktige fagbegreper eller liknende. Velkommen!
Hva kan skrivementorene på Skrivestua hjelpe meg med?
Skrivementorenes oppgave er å veilede deg. Det kan være en tekst du holder på med, hjelp til å forstå en oppgaveformulering, eller en ferdig tekst som du velger ut deler av for å se på sammen med mentoren. Skrivementoren skriver ikke tekst for deg, men stiller deg spørsmål som kan hjelpe deg på rett vei. Opplever du skrivesperre, at du står fast i skrivingen, kan det å snakke med en skrivementor gjøre at det løsner. Skrivementoren kan også gi deg tips til studieteknikk eller konkrete råd og ressurser i arbeidet ditt.
Kan jeg få hjelp til kildehenvisning hos dere?
Aller først er det lurt å sjekke om du kan finne svaret selv på kildekompasset.no. Kildehenvisning og litteratursøk hjelper Universitetsbiblioteket deg med. Fagbibliotekarene der har en veiledningsskranke som er åpen 10-14 hver dag, og du kan bestille veiledning digitalt på https://www.uia.no/bibliotek/veiledning-paa-biblioteket. På Skrivestua kan vi hjelpe deg med å flette referansene inn i teksten på en god måte, og vi kan hjelpe deg med å stille kritiske spørsmål til kilden.
Kan skrivementorene veilede i faget jeg studerer?
Skrivementorene kan ikke veilede i faglige spørsmål, da bør du spørre læreren eller veilederen din. Det beste er å sjekke i pensum aller først, for eksempel i et stikkordsregister eller lete etter nøkkelord i teksten. Skrivementoren kan hjelpe deg med dette. Ofte handler det om å bli mer presis gjennom bruk av fagbegreper, og luke bort det muntlige preget i teksten.
Hva hvis jeg skriver en oppgave på engelsk?
Skrivestua har en egen engelskspråklig skrivementor som veileder i tekster skrevet på engelsk. Hun kan bookes eller du kan komme på drop-in på Skrivestua, Campus Kristiansand. Hun er til stede (med forbehold om noen unntak):
Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-12
Hun kan også veilede deg dersom du for eksempel skal forberede en presentasjon på engelsk, skrive en søknad eller bare vil trene litt på muntlige ferdigheter.
Jeg har lese- og/eller skrivevansker. Kan Skrivestua hjelpe meg?
Ja! Våre skrivementorer har ikke spesifikk erfaring innen lese- og skrivevansker, men de kan hjelpe deg med å få struktur i teksten og i setningene, jobbe med fagbegreper og gi deg tips til studieteknikker du kan prøve ut. Du kan få veiledning i skriveprosessen slik at du ikke føler deg alene underveis, og få hjelp til å utvikle et mer presist språk. Vi leser ikke korrektur på tekster.
Kan Skrivestua hjelpe meg underveis i en eksamen?
På eksamen som varer mer enn én dag, kan du få veiledning av oss i skriveprosessen, men det er du som skriver og har ansvar for oppgaven. Skrivestua tilbyr ikke veiledning til studenter som holder på med korte hjemmeeksamener (én dag eller mindre), da det under disse eksamenene ikke er lov å samarbeide med andre.
Hva hvis jeg trenger teknisk støtte, eller hjelp til å finne noe på nettet (forsidemal, oppsett i Word o.l.)?
Skrivestua gir veiledning i akademisk skriving og studieteknikk. Du kan forsøke å spørre skrivementorene om de kan hjelpe, men vi anbefaler at du leter selv først, og deretter spør UiA Hjelp.