Den likestillingspolitiske redegjørelsen for 2020 fastslo at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet får konsekvenser for kjønnsforskjeller i lønn, arbeidsforhold, arbeidstid, karriereutvikling og ulikhet. For den enkelte kan forventninger om hva slags utdanning og yrke som passer begrense utdannings- og karrierevalget. På samfunnsnivå har det blant annet konsekvenser for arbeidskraftsbehovet.
UngIDag-utvalget støtter dette og peker på at kjønnsdelte utdanningsvalg i stor grad bidrar til å opprettholde kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet og hindrer rekruttering til yrker, næringer og sektorer. Kun 15 % av alle sysselsatte, jobber i yrker med kjønnsbalanse. En betydelig del av kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet skyldes ungdommers valg av utdanning. Dette gjelder i særlig grad valg av yrkesfag. Senter for likestilling har som mål de neste årene å utvide innsatsen innen fagområdet kjønnsdelte utdannings- og yrkesvalg.
Kurs
Senter for likestilling tilbyr i dag kurset Kjønnsdelte utdanningsvalg, som er et kunnskapsbasert kurs særlig rettet mot karriereveiledere og lærere i faget utdanningsvalg. Formålet med kurset er at deltakerne skal treffes på tvers av skoler, trinn og kommuner for å utveksle erfaringer og ideer om tematikken. I tillegg skal deltakerne sitte igjen med kunnskap og refleksjoner som gjør dem i stand til å identifisere kjønnsroller, og hvordan disse spiller inn i utdanningsvalg, slik at de i enda større grad kan støtte elever i å ta frie og selvstendige valg.
Ta gjerne kontakt med oss for et uforpliktende tilbud om dere ønsker workshops, kurs, informasjon eller seminarer. Vi tilbyr skreddersydde opplegg innen normkritikk, det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og utdanningsvalg tilpasset målgruppen.
Prosjekter
Sammen med Likestillingssenteret KUN, Reform og Likestillingssenteret jobber vi i Senter for likestilling på prosjektet "Større mangfold – friere valg; Tiltak for kjønnsperspektiv i karriere- og utdanningsveiledningen" (september 2021 – november 2022). Prosjektet skal bidra til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, gjennom at ungdom tar mer bevisste og kunnskapsbaserte utdanningsvalg, og tar utgangspunkt i tre regioner innen Agder, Viken og Trøndelag. Prosjektet er et samarbeid mellom Senter for likestilling, Likestillingssenteret KUN, Reform – ressurssenter for menn og Likestillingssenteret.
Masterstipend
Senter for likestilling lyser ut stipender til UiA-studenter som skal skrive masteroppgave om likestillings- og mangfolds tematikk. Et av områdene vi særlig trenger mer kunnskap om, og ønsker at flere skal skrive sin masteroppgave innenfor er temaet kjønnsdelte utdanningsvalg. Les mer om masterstipend her