0
Hopp til hovedinnhold

Boklansering og utstilling

Den nye kokeboka Metochis kjøkken - med røtter i antikken, lanseres i mai 2017. Velkommen til lansering og utstilling. 

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mat på Metochi

Boklanseringen holdes både i Oslo og i Kristiansand:

  • Kulturhuset Oslo, Youngs gate 6, 15. mai 2017 kl. 17.00
  • UiA Kristiansand, 22. mai 2017 kl. 12.00

I den nye kokeboka fra Metochi har inspirasjonen vært de lange linjene i historien om middelhavsmat, spesielt på den greske øya Lesbos. Det grunnleggende prinsippet har vært å presentere retter fra det lokale greske kjøkken i dag som alle har ingredienser med røtter i antikken.

Omslag på kokeboka

I litteratur, mosaikker og annen kunst fra antikken omtales og avbildes oliven, salt og vann, fisk og sjømat, urter, korn, vin, grønnsaker og belgfrukter, kjøtt, fjærkre og egg, ost, frukt, bær, nøtter og honning. Og det er nettopp disse ingrediensene kapitlene i kokeboka er inndelt etter.

Alle oppskriftene kommer fra kokkene på Metochi, og selv om oppskriftene er fra dagens kjøkken, har mange av rettene lange tradisjoner. Det er flest oppskrifter i kapitlene om frukt og grønnsaker, inkludert vegetarversjoner av mange av de velkjente greske rettene som moussaka, stifado og giouvetsi.

Knut Bry har tatt bildene, og alle er tatt spesielt til denne boka. Han har fanget lyset, fargene og stemningen på Metochi. Anders Hofgaard fra designstudioet NODE har gitt form til boka. Han har gått tilbake i tid og latt seg inspirere av antikkens manuskripter i valg av design.

Det blir utstilling av Knut Brys bilder og film fra flyktningleiren Pikpa Lesvos Solidarity.

Om boka

  • Foto: Knut Bry
  • Design: Anders Hofgaard
  • Oppskrifter ved Evdokia Kouni, Nelly Maragou og Medie Meyer
  • Bokas forfattere er Kari Grødum, Eva Maagerø, Birte Simonsen og Kari Wigstøl
  • Portal forlag 2017