Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold
Simen Spieler Nilsen, foto

Studier gir ekstra energi

Det er viktig å ha noe meningsfullt ved siden av toppidretten og ha en utdanning å falle tilbake på etter idrettskarrien er over. Rekordmange toppidrettsutøvere tar utdanning ved UiA.

Det kreves mye trening når man er skadet, sier håndballmålvakt Katrine Lunde noen uker etter bronsefinalen i Champions League i håndball.

Laget hennes, Vipers Kristiansand, vinner kampen mot franske Metz og er dermed Europas tredje beste lag i sesongen 2018-2019. Men ett kvarter ut kampen ødelegger Lunde korsbåndet og blir båret av banen.

Emilie Hegh Arntzen, foto

Emilie Hegh Arntzen: Det er godt å ha et nettverk også utenfor håndballen. Det får jeg gjennom studier på UiA. Foto: Magnus Nødland Skogedal.

Katrine Lunde, foto

To OL-gull, ett VM og fire EM-gull i håndball. Nå er Vipers-keeper Katrine Lunde til stadighet å se på Campus Kristiansand der hun tar en bachelor i sosialt arbeid. Foto: Magnus Nødland Skogedal.

Veterankeeper Katrine Lunde har to OL-gull, ett VM-gull og fire EM-gull. Hun har også vunnet Champions League fire ganger og både serie, cup og sluttspill i Norge deto siste årene.

Vi møter henne sammen med lagvenninne og landslagskollega Emilie Hegh Arntzen. Begge har toppidrettsstatus på UiA og tar en bachelor i sosialt arbeid.

– Toppidrettsstatusen gir oss mulighet til utdanning parallelt med idretten, selv om det er utfordrende å få det til å gå opp, sier Lunde og Hegh Arntzen.

– Skaden gjør det ikke noe lettere. Mye trening må til for å komme tilbake, og det tar mye tid, sier Lunde.

Lunde og Hegh Arntzen er to av en rekke toppidrettsutøvere som studerer ved UiA. Her finner vi individuelle utøvere og lagutøvere i både sommer- og vinteridretter. De fleste studerer ikke idrettsfag, men fag sompasser til deres interesser utenfor idretten.

Skøytegull i Pyeongchang

På universitetets idrettslaboratorier i Kristiansand finner vi Simen Spieler Nilsen. OL-vinneren på skøyter tråkker hardt på en ergometersykkel, mens både oksygenopptak og blodverdier overvåkes nøye. Han har vært skadet store deler av sesongen, men er nå på full fart tilbake.

Spieler Nielsen er også student ved Handelshøyskolen ved UiA. Der tar han en bachelorgrad i økonomi og administrasjon ved Campus Grimstad.

Som toppidrettsutøver får han et spesialtilpasset og tilrettelagtutdanningsløp.

– Uten tilretteleggingen hadde det ikke vært mulig for meg å studere. Det er jeg ganske sikker på, sier Spieler Nilsen.

På lagtempoøvelsen under OL i Pyeongchang i 2018 stilte han i finalen sammen med lagkompisene Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen. Tvers over banen i den fullsatte OL-arenaen stod hjemmefavoritten Sør-Korea klar. Norge hadde allerede slått ut Nederland medSven Kramer på laget i semifinalen. Tre minutter og drøye 37 sekunder senere er Norge OL- mestre.

"

Uten tilretteleggingen hadde det ikke vært mulig for meg å studere.

" Spieler Nilsen, OL-vinner på skøyter

– For meg er det først og fremst litt mindre forelesninger siden jeg reiser veldig mye, og litt mindre studiebelastning, slik at det skal være overkommelig. Samtidig er det viktig å lese selv, sier Spieler Nilsen.

Tilpasning

– Som studenter hos oss får de mulighet til å tilpasse sin utdanningsplan slik at studiene lettere lar seg kombinere med satsing på idrett, sier Geir Torstveit, koordinator for toppidrettssatsingen ved UiA.

Det skjer gjennom fleksibilitet i studieløpet der de eksempelvis kan bruke lengre tid enn vanlige studenter.

– De får også mulighet for tilrettelegging i forbindelse med obligatorisk undervisning, prøver og eksamener, sier han.

– Tilretteleggingen har vært svært viktig for meg. Uten den kunne jeg ikke ha brukt tre år på det de andre har gjort på ett år. Helt gull å få det til, både fra UiA og fra Start, sier Espen Børufsen.

Start-veteranen er nå ferdig utdannet sosionom etter å ha brukt fem år på en tre-årig bachelor i sosialt arbeid. På den måten har han fått gjennomført alt det obligatoriske i studiet, men brukt flere år for å få tid til trening og kamper.

Andre impulser

"

Studier gir meg energi og tilfører meg noe som idrettsutøver.

" Erlend Segberg, kaptein på Start

En toppidrettsutøver bruker svært mye tid på idretten – til trening, konkurranser, restitusjon og reiser. En studiehverdag ved siden av idretten gir også nye og annen type inspirasjon og opplevelser.

– Det er deilig å ha et nettverk utenfor idretten, slik at håndballen ikke blir alt i livet ditt, sier Emilie Hegh Arntzen. Det samme understrekes av Start-kaptein Erlend Segberg (22). Han tar en bachelor i politisk filosofi og holder på med studier i statsvitenskap.

– Studier gir energi og tilfører meg noe som idrettsutøver, sier Segberg da vi møter han i ei fullsatt UiA-kantine.

– Det er viktig å komme ut av fotballbobla og tenke på noe annet. Jeg er også opptatt av å tilhøre et miljø utenfor fotballen.

Jeg studerer fordi jeg nysgjerrig av natur og interessert i samfunnet og hvordan det fungerer, sier han.

Dobbel karriere

Noen utøvere har lange idrettskarrierer og andre får den avbrutt på grunn av skader eller manglende motivasjon. Etter endt karriere venter jobbhverdagen.

– Jeg ønsker å jobbe med mennesker, sier Børufsen.

Startspilleren har blitt inspirert til dette etter å ha vært med som trener i Start Life Support. I samarbeid med Kirkens Bymisjon har Børufsen i flere år trent en gjeng mennesker som ikke har det så lett i livet.

– Det er viktig å ha utdannelse når idrettskarrieren er over. Det er fint å kunne utdanne seg innen et område jeg brenner for, sier han.

Espen Børufsen, Erlend Segberg og Håkon Opdal, foto

Tre Start-spillere som også studerer på UiA. Espen Børufsen, Erlend Segberg og Håkon Opdal i kantina på Campus Kristiansand (etter bildet ble tatt har Håkon Opdal vendt tilbake til Brann i Bergen). Foto: Magnus Nødland Skogedal.

Kan ikke fire på kravene

– Det er viktig med realisme i sitt forhold til studiene. Det tar tid og krefter å studere ved siden av idretten, sier Torstveit og forteller at enkeltutøvere, trenere og ledere ofte kan be om at de får slippe lettere gjennom studiene fordi at de er toppidrettsutøvere.

– Som framtidige arbeidstakere skal de ha samme yrkesmessige kvalifikasjoner som alle andre med lik utdanning. Derfor kan vi ikke fire på kravene – men vi kan tilrettelegge, sier Torstveit.

Dette støttes av utøverne vi har snakket med. De er vant med å sette tøffe krav til seg selv, og ønsker ikke snarveier. Vi må forholde oss til frister og krav, men vi trenger systemer som muliggjør at vi kan studere, sier de.

– Det er mulig å finne løsninger med god dialog, sier Katrine Lunde.

Gulltrenerens råd

Studier hjelper utøveren til å bli selvstendig, samtidig som hun lærer fag.

– Vi trener hele mennesker og først når det fungerer i alle ledd kan vi få det beste ut av utøveren.

Sondre Skarli, foto

Utdanning hjelper toppidrettsutøvere til å holde perspektiv på egen satsing, sier Sondre Skarli, tidligere masterstudent i idrettsvitenskap ved UiA. Nå er gulltreneren fra vinter-OL ansatt i Olympiatoppen Sør.

Det sier Sondre Skarli, Norges gulltrener fra skøyteøvelsene i OL i Sør-Korea i 2018. Under Pyeongchang-lekene tok Norge to gull, én sølv og én bronse på skøyteløp. Det var Norges første skøytegull siden 1998 og Håvard Holmefjord Lorentzens gull på 500 meter var det første på distansen siden Finn Helgesen tok OL-gull i 1948.

32-åringen fra Dølemo i Aust-Agder arbeider i Olympiatoppen Sør i Kristiansand med fagansvar for utholdenhet og talentutvikling. Han har selv en masterutdanning i idrettsvitenskap fra UiA.

Viktig underveis

Skarli forteller at karriereslutt for en utøver kan være vanskelig. Karrieren kan vare i mange år, men også ta slutt på dagen på grunn av sykdom eller skader. 

– Mange opplever en sorgprosess når de legger opp. De har viet hele livet til ett prosjekt som opphører. Det er som om de har lagt alle egg i en kurv og alle eggene knuser samtidig. Det er stor fordel for en toppidrettsutøver å ta en utdanning underveis, fordi utøveren trenger noe å falle tilbake på når idrettskarrieren er over, sier Skarli.

Skarli mener at studier også betyr noe for utøverne mens de er aktive, både i gode perioder og når det butter imot.

– I dårlige perioder er det viktig å ha noe annet å tenke på så ikke alt går i grus når resultater uteblir. For dem som virkelig lykkes i idretten kan et studium ved siden av hjelpe utøveren til å holde begge beina på bakken, og samtidig være i angrepsposisjon, sier Skarli.

Ta gode valg

Struktur er viktig for en toppidrettsutøver. Trening og restitusjon, kosthold og hvile – alt må gjøres etter nøye uttenkte planer.

– Ved å studere ved siden av kan en utøver lære seg struktur. Struktur i studier og i treningen kan bli en vinn-vinn-situasjon, sier Skarli og legger til at mange kan bruke fagkunnskap de får gjennom studiene i idretten, hvis en for eksempel tar fag med psykologi eller fysiologi.

  • Universitetet i Agder legger til rette for toppidrettsutøvere som ønsker å kombinere idrett med studier. Målet er å bidra til å utvikle toppidrett på Sørlandet.
  • Det er to måter å få status som toppidrettsutøver mens du studerer og UiA samarbeider med Olympiatoppen Sør i behandlingen av søknadene.
  • Dagens toppidrettsutøver: Du er allerede på et toppidrettsnivå og trener på linje med de beste i verden. Arbeidet fører til jevnlig prestasjoner på internasjonalt toppnivå. Idretten er for deg en hovedbeskjeftigelse.
  • Morgendagens toppidrettsutøver: Du sikter mot et internasjonalt toppidrettsnivå og driver kvalitetsutvikling gjennom en langsiktig progresjonsplan. Planen vil normalt føre til internasjonalt toppidrettsnivå.