Sørlandet på Oslo-offensiv

Statsminister Erna Solberg og andre viktige nasjonale beslutningstakere blir med når UiA, politikere og næringslivsfolk fra Agder møtes i hovedstaden i slutten av mai for å profilere Sørlandet.

Sørlandet forener sine krefter for å synliggjøre landsdelen i hovedstaden, fra venstre: regiondirektør i KS Agder Jan Inge Tungesvik, underdirektør ved UiA Eli Anne Skaranger, Trond Madsen NHO Agder, administrerende direktør i Sparebanken Sør Geir Bergskaug, seniorrådgiver ved UiA Pål Grandal, administrerende direktør SKMU Reidar Fuglestad, viseadministrerende direktør i Sparebanken Sør Lasse Kvinlaug og UiA-rektor Frank Reichert.

Kristiansand-ordfører Harald Furre (t.v.) og arendalsordfører Robert C. Nordli er enige om at det som er bra for Kristiansand, er bra for Arendal og vice versa.

– Vi skal fortelle historien om den nyskapende, internasjonalt orienterte og attraktive landsdelen som ennå er altfor lite kjent utenfor regionens grenser.

Det sier Kristiansand-ordfører Harald Furre. Han var en av flere deltakere på pressekonferansen for initiativet Sørlandet i Oslo som fant sted på Universitetet i Agder (UiA) 9. mars.

I tillegg til Furre står disse bak initiativet:ordfører Robert C. Nordli i Arendal, leder av Sørlandsbenken på Stortinget, Svein Harberg, fylkesordførerne Gro Bråten og Terje Damman, regiondirektør i KS Agder, Jan Inge Tungesvik, administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug og UiA-rektor Frank Reichert.

– Sørlandet og våre bedrifter og organisasjoner er langt mer innovative og fremoverlente enn de fleste vet om, sier Svein Harberg, stortingsrepresentant fra Høyre.

NHO, LO, NODE- og Eyde-klyngen er også med på laget. Pressekonferansen på UiA 9. mars var en tjuvstart på samlingen 31.mai, en samling som er ment å bli en årlig tradisjon. Målet er å synliggjøre landsdelen for beslutningstakere i Oslo.

– Vi er opptatt av å vise at Sørlandet er "open for business" og at vi er en landsdel som sikrer god avkastning på smarte investeringer, både i privat og offentlig sektor, sier Furre.

Samspill styrker

Det er en rekke samarbeidsprosjekter som trekkes fram for å vise samspillet på Sørlandet. Etableringen av UiA, ny E18 og ny E39, nye fengsler i Mandal og Froland, innføringen av felles velferdsteknologi og Arendalsuka er gode eksempler. Og fra 2020  blir de to fylkene ett Agder.

– Det nye Agder er oversiktlig og har små geografiske avstander. Vi vet at når vi står samlet, har vi også størst gjennomslagskraft. Derfor skal vi bli enda flinkere til å heie på hverandre – i hele regionen. Vi vil at naboen også skal lykkes, sier arendalsordfører Robert C. Nordli.

– Det er viktig for næringslivet på Sørlandet gjøre dette sammen. Det er ennå en godt skjult hemmelighet at vi har spennende næringsklynger, dyktige bedrifter og et dyktig universitet i vår landsdel, sier Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør. Svein Harberg, Jan Inge Tungesvik, Eli Anne Skaranger og Trond Madsen lytter.

Best på regionsamarbeid

UiA feiret 10 år i 2017. I fjor åpnet Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad og nå starter byggingen av I4Helse-laboratoriet i Grimstad. Alle tre institusjonene er basert på et nært samarbeid mellom akademia, offentlige og private virksomheter i universitetsbyene Kristiansand og Grimstad, og i de to Agder-fylkene.

– UiA samarbeider tett med regionen rundt oss. Derfor er det naturlig for oss å være med på «Sørlandet i Oslo». Vi har felles utfordringer, men også felles muligheter på Sørlandet, sier UiA-rektor Frank Reichert.

Ordfører i Kristiansand Harald Furre, ordfører i Arendal Robert C. Nordli, administrerende direktør i Sparebanken Sør Geir Bergskaug, fylkesordfører i Aust-Agder Gro Bråten, leder av Sørlandsbenken på Stortinget Svein Harberg, fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman og UiA-rektor Frank Reichert er enige om at det er rett tidspunkt for å kjøre Sørlandets kvaliteter fram i hovedstaden.