- Kina vil åpne seg mer og mer

Den kinesiske ambassadøren Wang Min besøkte tirsdag Universitetet i Agder, og talte til studenter og ansatte.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viserektor Stephen Seiler fikk overrakt en gave fra ambassadør Wang Min.

– Kina vil åpne seg mer og mer for verden. Siden normaliseringen har vi kommet langt i samarbeidet med Norge, og de unge er kraften som skal trekke oss fremover. Fremtiden er i deres hender, sa ambassadøren i sin tale.

Besøket begynte med et møte mellom ledelsen ved UiA og ambassadøren, hvor det ble fortalt om universitetets arbeid, og også mer spesifikt om Handelshøyskolen ved UiAs utveksling og praktikanter som arbeider i norske bedrifter i Kina.

– Dette universitetet er både gammelt og ungt, og jeg er imponert over åpenheten som blir vist. Universitetet åpner seg ikke bare mot Norge, men hele verden, og har et sterkt ønske om å fortsette utveksling med kinesiske universiteter. Et godt eksempel på det er at rektoren nå er på reise til Kina, sammen med utdanningsministeren, sier ambassadøren.

Ettersom rektor Frank Reichert som nevnt er i Kina for øyeblikket, var det universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen og viserektor for forskning, formidling og innovasjon, Stephen Seiler, som tok imot ambassadøren. Også dekan Kristin Wallevik på Handelshøyskolen ved UiA deltok, og fortalte om fakultetets arbeid.

Ambassadøren talte til studenter og ansatte ved UiA.

UiA og Kina

UiA har i mange år samarbeidet med kinesiske universiteter, og norske studenter kan reise til landet og ha praksis i norske bedrifter der. Fra høsten 2018 skal også kinesiske masterstudenter på utveksling til Norge.

– Vi ønsker å styrke samarbeidet med kinesiske universiteter. Lingnan University er et av de vi samarbeider med, og det ligger på topp fem-listene på flere målinger av kinesiske universiteter. Det er ambisiøst av oss å få slike samarbeidspartnere. Etter hvert vil vi også få til utveksling av forelesere, slik at våre forelesere kan undervise der, og kinesiske forelesere kan undervise her, sier professor Stein Kristiansen ved Handelshøyskolen.

I dag tilbyr UiA utveksling til Lingnan University College, en del av Sun Yat-Sen University, og til Shanghai University of Finance and Economics.

– Innen 2030 vil nær halvparten av verdens økonomi være knyttet til Kina og India, og norsk næringsliv og utdanning henger ikke helt med. Derfor tar Handelshøyskolen ved UiA grep, for å bygge kompetansen hos våre studenter. Det er stor sannsynlighet for at våre studenter vil jobbe i firmaer med kinesiske forbindelser i fremtiden, og da er det viktig å ha erfaring og innsikt i kulturen, sier Kristiansen.

Kongen skal til Kina

Ambassadøren fremhevet at begge parter har stor gevinst av en utveksling.

– Ingen land kan utvikle seg hvis de står alene. Vi må hjelpe hverandre og få til fremskritt sammen, sa han.

Etter møtet med ledelsen holdt ambassadøren en tale om Kina før, nå og i fremtiden. Han kunne også avsløre at kong Harald skal besøke Kina senere i år.

Ambassadøren og hans hustru Ren Hui fikk servert sørlandsk fiskesuppe til lunsj.

På besøk i Agder

Ambassadøren er på en tredagers-tur på Sørlandet, hvor han har avlagt besøk i det nyopprettede Kinaforum, som er en ny nettverksarena for internasjonal satsing overfor Kina. Bakgrunnen for besøket er en invitasjon fra Kristiansand kommune, som ønsker å skape bedre muligheter for mellomstore og mindre bedrifter som kan etablere seg på det kinesiske markedet.

Ambassadøren har også vært på besøk i Dyreparken, hos Elkem, Businessregion Kristiansand og Usus.