Fem måneder i Østen gav fast jobb i Norge

– Jobberfaring og kunnskap fra en annen kultur var viktige grunner til at jeg har fått fast arbeid etter studiene.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christine Bruhn og Ragnhild Grimstad, foto
Masterstudentene Christine Bruhn fra Fetsund (f.v.) og Ragnhild Grimstad fra Bergen var på fem måneders utveksling og praksis i Indonesia. Her oppkledd i indonesiske batikk-kjoler.

Det sier masterstudent Christine Bruhn som sammen med Ragnhild Grimstad ved siviløkonomstudiet ved UiA tilbrakte høsten 2017 i Jakarta i Indonesia. De var utvekslingsstudenter ved landets største universitet, Universitas Gadjah Mada (ekstern lenke) og hadde 300 timers praksisopphold ved norske virksomheter. Christine Bruhn var i praksis hos malingsfabrikkanten Jotun og Ragnhild Grimstad hos Innovasjon Norge.

Christine Bruhn og Linn Aarsten sammen med kollegaer i Jotun i indonesia, foto

Christine Bruhn (t.v.) og Linn Aarsten sammen med kollegaer i Jotun i indonesia.

Nå har Bruhn og Grimstad allerede sikret seg jobb, flere måneder før de er ferdig utdannet siviløkonomer.

De tror at studie- og praksisoppholdet var viktige grunner til at de ble plukket ut av sin nye arbeidsgiver – det internasjonale revisorfirmaet EY.

– Under jobbintervjuet fikk jeg positive tilbakemeldinger både på kulturerfaringen et slikt opphold gir og det å ha arbeidet i en internasjonal virksomhet. I tillegg var det viktig å kunne mestre engelsk som arbeidsspråk, sier Bruhn.

Utveksling og praksis er en mulighet på siviløkonomstudiet ved Handelshøyskolen ved UiA, og studentene kan bruke ett semester ved universitetets samarbeidsinstitusjoner i enten Tanzania, India, Kina eller Indonesia. Opplegget er frivillig og studentene plukkes ut etter søknad og intervju.

Reelle arbeidsoppgaver

Praksisordningen for UiA-studentene får gode skussmål fra Anders Bohlin. Han er sjef for Jotuns avdeling i Indonesia med 700 ansatte og en omsetning på rundt en milliard kroner. Hver høst har Jotun to norske studenter i praksis.

– Studentene får omformulere teori til praksis. De får et veldig godt innblikk i hvordan det er å arbeide i et internasjonalt selskap. De får oppleve kulturfaktoren ved å ha praksis i et fremmed land, og de får et nytt forhold til tidsbegrepet, sier Bohlin.

Anders Bohlin, foto

Anders Bohlin er sjef for Jotun i Indonesia og er eneste nordmann blant 700 ansatte.

Bruhn og hennes studentkollega Linn Aarsten fikk i oppgave å lage en undersøkelse om kundetilfredshet for husmalingsmarkedet i Indonesia, ett av Jotuns fire strategiområder i landet.

– Vi har reell nytte av analysene som er laget, og studentene bringer med seg mye energi inn i vårt arbeidsfellesskap. De har blitt godt integrert i Jotun og vi har fått fine ambassadører, en riktig vinn-vinn-situasjon, sier Bohlin.

Relasjoner

Relasjonsbygging er sentralt i indonesisk forretningsliv. De fleste forretningsavtaler begynner med en personlig kontakt.

– Vi fikk god trening i å mingle, og lærte mye om networking, sier Grimstad som hadde praksis i Innovasjon Norge.
Der deltok hun i ukentlige diplomatmøter på ambassaden, og bidro til å arrangere en rekke konferanser.

Masteroppgave om forsøpling

Mange av studentene som velger praksisopphold i utlandet bruker også oppholdet til å samle stoff til masteroppgaven.

Fredrik Bjerke Abdelmaguid, foto

– Norge trenger flere selskap som vil vokse i utlandet, og da trenger vi flere norske med internasjonal erfaring, sier Fredrik Bjerke Abdelmaguid er landsjef for Innovasjon Norge i Indonesia og handelsråd på ambassaden.

– Vi har stor glede og nytte av praksis-studentene som skriver masteroppgaver med emner her fra Indonesia, sier Fredrik Bjerke Abdelmaguid, landsjef for Innovasjon Norge i Indonesia og handelsråd på ambassaden.

– Vi ble inspirert under Indonesia-oppholdet til å skrive om avfallshåndtering og økonomien i avfallsindustrien. For oss økonomer så ser vi at avfall har stor betydning, ikke bare fra en miljømessig side, men også fra en økonomisk side, sier Grimstad og Bruhn som skriver masteroppgaven sammen.

Internasjonal erfaring

Vegard Kaale, foto

Ambassadør Vegard Kaale oppfordrer studenter til å ta deler av studiet i utlandet.

Vegg i vegg med Innovasjon Norge sine lokaler i Jakarta sitter ambassadør Vegard Kaale. Han har kun seks måneder bak seg som ambassadør, men har vært i Utenriksdepartementet i 27 år.

Fra sitt vindu høyt oppe i etasjene ser han ut over business-distriktet i Jakarta, en by med rundt 15 millioner innbyggere og hovedstad i verdens fjerde mest folkerike land.

– Indonesia blir en stadig viktigere global aktør og har en ambisjon om å være et av verdens rikeste land innen 2030. Gjennom utveksling og praksis her kan man bli i stand til å forstå asiatisk forretningskultur og skape personlige relasjoner som kan bety mye, om man velger en karriere i utlandet eller hjemme i Norge, sier Kaale.