Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Min tid i akademisk praksis

Jeg har lyst til å bruke utdannelsen min til å hjelpe med utvikling. Det er ikke så viktig hvor jeg jobber, men at det er det jeg gjør.

Mohammad Abdullah Mohammad

Akademisk praktikant

  • Navn: Mohammad Abdullah Mohammad
  • Alder: 25 år
  • Kommer fra: Syria
  • Utdannelse:
    Bachelor i business administration fra Damascus University
    Jobbet som økonomileder
  • Akademisk praksis: STA, studentorganisasjonen i Agder

Hva er målet ditt?

Jeg ønsker å fortsette utdannelsen min og ta en master. I Syria prøvde jeg, men manglet ett poeng for å komme inn. Da fikk jeg valget mellom å være med i militæret eller flykte. Jeg dro fra Syria i 2015 og har vært i flyktningeleir både i Tyrkia og Hellas før jeg kom hit i juni 2017. I desember fikk jeg oppholdstillatelse.

Jeg har fått godkjent utdannelsen min fra Syria, og det er tre mastere jeg synes er interessante å ta: Samfunnskommunikasjon og Global development and planning her på UiA, og public management, som jeg blant annet kan ta i Stockholm og Finland. Nå hjelper Akademisk dugnad og STA meg med å kontakte opptak og finne ut hvilken som egner seg best for meg.

Jeg har lyst til å bruke utdannelsen min til å hjelpe med utvikling. Det er ikke så viktig hvor jeg jobber, men at det er det jeg gjør.  

Hva lærer du som praktikant på UiA?

Jeg er med på flere prosjekter og har mange forskjellige oppgaver som er lærerike. STA har blant annet et prosjekt på Metochi på Lesvos i Hellas om flyktningesituasjonen der. Det har jeg jo erfaring med selv. Jeg er også med i Universitetsbyen, som er et samarbeid mellom kommunen og UiA, for å utvikle Kristiansand som universitetsby.

Hvordan får du brukt utdannelsen din gjennom programmet?

Jeg får blant annet brukt den i prosjektet Life skills, der vi har kurs for studenter. For eksempel om økonomi og hvordan man setter opp et budsjett, lager mat og organiserer tiden. Jeg snakker med dem og undersøker hva de trenger å lære.

Hvordan er kollegene dine på UiA?

Jeg ble tatt godt i mot her. Kollegene mine hjelper meg og forklarer både når jeg lurer på noe faglig og om norsk kultur. Jeg føler meg mer integrert her enn i Tyrkia og Hellas. Jeg jobbet der også.

Har du tips til andre som ønsker å være kandidat på Akademisk praksis?

Lær norsk godt, og bli kjent med kultur og sosiale vaner. Det er stor forskjell på norsk arbeidskultur og der jeg har jobbet før. I Tyrkia skal man bare jobbe, ikke prate. Her er det naturlig å ta en kopp kaffe og småprate litt. Men det er viktig å komme på tiden, ikke glemme noe, være tålmodig og ha orden.