Grimstad kommune og Universitetet i Agder samarbeider på mange områder. Kommunen er opptatt av å ivareta vertskapsrollen for universitetet på en god måte slik at Grimstad er en attraktiv universitetsby.
De overordnede målene som UiA og Grimstad kommune jobber sammen om er at Grimstad skal være en attraktiv vertsby for universitetet, og at det skal være god samhandling mellom universitetet og byen, kommunen, næringslivet og kulturlivet i Grimstad for å nevne noen.
UiA og Grimstad kommune har samarbeidet over lengre tid for å utvikle Universitetsbyen Grimstad. Den første handlingsplanen for Universitetsbyen Grimstad ble vedtatt av kommunestyret i april 2013. Studenter på mastergradsstudiet i innovasjon og kunnskapsutvikling gjennomførte høsten 2018 et samskapingsprosjekt sammen med Grimstad kommune, Grimstad næringsforening og UiA. Arbeidet resulterte i innspill til prosessen av utformingen av ny handlingsplan for Universitetsbyen Grimstad. Studentene mente at aktørene involvert i utviklingen av Universitetsbyen Grimstad bør jobbe agilt. Prosessene bør være smidige og tilpasningsdyktige. Resultatene fra samskapingsprosjektet la et godt grunnlag for det videre arbeidet med Universitetsbyen Grimstad.
Videre arbeid med Universitetsbyen Grimstad organiseres ved at Grimstad kommune, i samarbeid med UiA, oppretter en styringsgruppe, en ressursgruppe, og en prosjektbank/arbeidsgrupper i tråd med anbefalingene fra samskapingsprosjektet gjennomført i 2018.
Videre arbeid med basere seg på følgende målsettinger:
Grimstad er en attraktiv vertsby for universitetet
Det er god samhandling mellom universitetet og næringsliv
Universitetsbyen Grimstad vil primært konsentrere seg om vertsbyfunksjoner og lokal tilrettelegging. Samtidig ønsker Grimstad å bidra til et godt regionalt samarbeid. UiA har signalisert at man vil ta initiativ til en FoUoI-strategi som er regionalt orientert, og Grimstad kommune støtter dette initiativet.
I arbeidet med Universitetsbyen Grimstad er det viktig å inkludere studenter og ansatte på UiA med tilhørighet til Grimstad, samt representanter fra Grimstad kommune og Grimstad næringsliv. For å få innspill fra disse aktørene, ble det avholdt en workshop i januar 2020 hvor det ble arbeidet med spørsmålet: Hvilke konkrete tiltak bør universitet, næringsliv og kommune sammen jobbe med for å øke studenttrivsel og attraktivitet?
Satsingsområder i handlingsplanen
I etterkant av workshopen, ble innspillene gjennomgått av studenter og ansatte på UiA, representanter fra kommunen og næringslivet.
I første omgang skal det jobbes videre med:
Tilrettelegging av uteområder
Campusparken: UiA, SiA og STA har gitt innspill til Grimstad kommune i arbeidet med utvikling av Campusparken
Campusområdet: Det er behov for å forbedre uteområdene på campus. Området utenfor studentkantina har prioritet for utvikling.
Skilting - Logo - Lys
.Synliggjøre gang- og sykkelvei til sentrum for studenter og til UiA for innbyggere og besøkende
Synliggjøre attraktive steder i Grimstad for studentene. Sette opp kart på universitetscampusen.
UiA-logoer: UiA-logoer er blitt brent inn i asfalten i en rundløype som går fra UiA, ned til sentrum og opp til UiA igjen. Dette er en ledetråd og markerer veien mellom sentrum og til UiA for studenter, besøkende og andre. Det er også for å skape undring i byen over hva dette er og for å markere at Grimstad er en universitetsby.
Ta byen i bruk
Eksterne lokaler i sentrum: Da koronasituasjonen oppsto i mars 2020 og avstandskrav gjorde det umulig å samle alle studenter på campus, leide UiA eksterne lokaler (blant annet Kulturhuset) i Grimstad til undervisning. Dette gjorde det mulig for flere studenter å møtes fysisk og unngå at all undervisning måtte bli digital. Det gjorde også at flere studenter ble kjent med sentrum.
Studentvennlig by: Næringsvirksomheter i Grimstad har gått sammen om en ordning hvor det tilbys studentrabatter i butikker, og hvor studentene kan bruke restauranter, kafeer og andre spisesteder som leseplasser. Les mer om dette her.
Aktiviteter i byen for studentene: I samarbeid med Grimstad Min By og de ulike student-/linjeforeningene på UiA skal det ses på mulighetene for å legge til rette for flere aktiviteter og arrangementer for studentene i byen. Koronasituasjonen har begrenset iverksetting av flere av de foreslåtte tiltakene.
Møteplasser
Studenter ved UiA er velkomne til å delta på Grimstad Næringsforenings arrangementer.
Årshjul: Grimstad Næringsforening og UiA samarbeider om å utarbeide et årshjul som inkluderer ulike møteplasser for studenter og ansatte på UiA og næringslivet i Grimstad. Noen av møteplassene vil fokusere på temaene som sommerjobber og samarbeid om bachelor- og masteroppgaver.
Secrets of Grimstad er inspirert av Secrets of Kristiansand. Dette skal være en møteplass for tilflyttere til regionen og er et samarbeid mellom UiA, Grimstad kommune og Grimstad Næringsforening.
Start Connecting Agder: Dette er en uformell møteplass, relasjons- og påfyllsarena for studenter, gründere og næringsliv der målsetting er å bidra til å synliggjøre Agders varierte næringsliv og kompetansemiljø, samt motivere til relasjonsbygging og samarbeid på tvers. Arrangementet samarbeider med UiAs linjeforeninger. Arrangeres årlig.
Offentlig transport:
Studentene i Grimstad er lite fornøyd med kollektivtransporttilbudet. Manglende rutetilbud og dyre bussbilletter hindrer studenter i å delta på blant annet sosiale- og kulturelle arrangementer. Det også utfordrende for studenter med praksisperioder i arbeidslivet. Spesielt etterspørres bedre busstilbud på kveldstid og i helger mellom Grimstad og Kristiansand.
Studentråd:
Grimstad kommune har opprettet et studentråd som skal gi innspill på saker i Grimstad som angår studentene.
Organisering
Det er opprettet en styringsgruppe, en ressursgruppe og flere arbeidsgrupper.
Arbeidsgruppene består av representanter fra UiA (både studenter og ansatte), Grimstad kommune og næringslivet.
UiA og Grimstad kommune er sammen om prosjektledelsen:
Bodil Slettebø (næringssjef) og Matthieu Aemisegger (næringsrådgiver) Grimstad kommune
Eli Skaranger, underdirektør ledelsens stab, Universitetet i Agder
Styringsgruppe:
Magnus Mathisen, kommunedirektør, Grimstad kommune
Seunn Smith-Tønnessen, universitetsdirektør, UiA
Petter N. Toldnæs, kommunalsjef for kommunikasjon, kultur, næring, Grimstad kommune
Gøril Hannås, viserektor for samfunnskontakt og nyskaping, UiA
Ingrid Marie Lindquist, leder av studentrådet og masterstudent bygg (sivilingeniør), UiA