Denne nettsiden formidler resultatene fra prosjekt School-In der skoleeiere, pedagogisk- psykologisk tjeneste (PPT), tillitsvalgte, skoleledelse, lærere, fagarbeidere og forskere har samarbeidet om å utvikle «en nøkkel til inkluderende fellesskap».
Nettsiden er en forlengelse av skolenes arbeid med inkluderende læringsmiljø, og vi presenterer her hvordan skolene kan kartlegge hvor langt de har kommet i å utvikle seg til inkluderende fellesskap.
Nettsiden retter seg i først til deltagerkommunene, dette fordi vi foreløpig må behandle dataene manuelt internt på UiA. Vi ser på mulighetene for å utvikle et program som gjør det mulig for alle skoler å bruke kartleggingen.
Kartleggingen vil vise hvilket av fire områder skolen trenger å jobbe med for å utvikle seg videre. Områdene er: Undervisning, Lokal tilknytning, Elevrollen og Profesjonsfellesskapet. Vi har også prøvd ut og utviklet arbeidsmåter dere kan bruke for å komme videre i arbeidet. Både Grupper på tvers, Faglige innspill, Dialogcafe, Refleksjonssirkel og Tilbakemeldinger, er en del av prosessen som må til for å få til utvikling.
Nettsiden henvender seg til skolens personale. Ledelsen må ta et spesielt ansvar for å sette i gang og lede prosessen. Den første kartleggingen sammenligner skolen med andre skoler som har gjennomført kartleggingen, og viser hva skolen trenger å jobbe videre med. Den avsluttende kartleggingen sammenligner skolen med seg selv for å kunne vise resultatet av egen innsats. Hvor langt skolen har kommet, avhenger selvsagt av hvor mye tid og krefter de har lagt inn i arbeidsprosessen. Vi erfarer at å delta, gir ledelsen støtte i prosessledelse og skolene strukturer for ulik type utvikling.
Illustrasjon av de fire trinnene i prosessen
Nettsiden passer godt sammen med realiseringen av Kunnskapsløftet 2020 og forskningen som presenteres relaterer seg til denne nye fagplanen.
Ved å jobbe aktivt med arbeidsmetoden School-In vil skolene kunne oppnå:
Større bevissthet om skolens rolle i lokalmiljøet og lokalmiljøet som mulig støtte for skolens inkluderingsarbeid (Overordnet del, s. 15)
Skolene blir bedre rustet for skoleutvikling gjennom strukturer og arbeidsmåter for profesjonelle lærende fellesskap (Overordnet del, 3.2)
Inkluderende fellesskap utvikles som grunnlag for sosial og faglig utvikling (Overordnet del, s. 15)
Kartlegging av forventninger gir grunnlag for utvikling og endring av skolekultur
Kollegiet utvikler felles forståelse av skolens mål og utviklingsarbeid (Overordnet del, 3.2)
Strukturer for kunnskapsdeling etableres (Overordnet del, 3.2)
Utvikling av felles forventninger for et grunnleggende positivt elevsyn
Felles innsats gir opplevelse av støtte, delt ansvar, gjensidig anerkjennelse og økt kollektiv kapasitet
Lederstøtte på prosessledelse i skolens profesjonsfellesskap