Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Viktigere enn noen gang: underviser om vold og overgrep mot barn og unge

8 år gamle Christoffer Kihle Gjerstad døde i 2005 etter grov mishandling av sin stefar. Skole og helsevesen unnlot å melde fra om tydelige tegn på at Christoffer var utsatt for vold. Hva har vi lært av dette?

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsfoto

NRKs podcast om Christoffer-saken er en del av profesjonsstudentenes forarbeid når de denne uka møtes til felles temadager om vold og overgrep mot barn og unge.

Mye tyder på at pandemien har gjort situasjonen verre for mange av dem. NKVTS sin rapport fra juni 2020 viser at 1 av 6 ungdommer som deltok i undersøkelsen har vært utsatt for minst en form for vold eller overgrep i ukene skolene var stengt.

Denne kunnskapen er derfor viktigere enn noen gang.

Camilla Herlofsen, foto

Camilla Herlofsen

– Samarbeid med andre profesjoner er svært viktig i arbeidet med å bekjempe vold og overgrep mot barn og unge, sier Camilla Herlofsen fra grunnskolelærerutdanningen.

Sammen med Bente Birkeland fra vernepleierutdanningen, Cecilie Revheim fra barnevern- og sosionomutdanningen og Arne Breistein fra Avdeling for lærerutdanning er hun ansvarlig for temadagene.

Undervisningen er en kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid på tvers av profesjoner og individuelt arbeid med refleksjonsnotat og digitale ressurser.

Andreårsstudenter fra sosionom-, barnevern-, vernepleie- og grunnskolelærerutdanningene deltar på de tre temadagene.

Forelesere fra barnevern, politi, Statens barnehus, Siri Søftestad, Stine Sofie Senteret, Forandringsfabrikken, Alarmtelefonen og Redd Barna bidrar med oppdatert kunnskap på området.

Undervisningen er en del av PROFUND-samarbeidet Profesjoner i samspill.