Hva kjennetegner profesjonsfaglig digital kompetanse i emnet?
For de skolene som har valgt IKT som sitt satsingsfelt, så er det et utrolig spenn. Digital kompetanse er definert som en grunnleggende ferdighet i læreplanene, uten at det i detalj er utredet hva dette innebærer i profesjonen. Vårt hovedfokus er å se på den enkelte skoles behov og muligheter, og diskutere løsninger sammen med dem i et lærende partnerskap. Riktig pedagogisk bruk av IKT er kanskje det vi definerer som den profesjonsfaglige delen av dette. I en stadig mer digitalisert hverdag, er det nødvendig for lærere å være med på den utvikling som skjer og kunne veilede elever i dette landskapet. Det understrekes også ved at vi jobber tett på hver av skolene gjennom egne kontakter, hvorav en også er ansatt i ProDiG prosjektet.
Hvilke arbeidsformer skal studentene/lærerne delta og jobbe med i faget/emnet?
Arbeidsformer varierer etter hvilke deler av den digitale satsingen skolene fokuserer på. Her jobber vi jo i utgangspunktet med lærere i jobb og ikke studenter. Primært er det tette samtaler hvor vi er likeverdige partnere i et lærende samarbeid. Vi initierer så arbeidsøkter sammen med personalet. Basert på samtalene kjører vi økter med litt informasjon/undervisning, relasjon til praksis og gode eksempler. Deretter har vi praktiske økter under veiledning av kompetent personell fra UIA eller ressurspersoner på skolen under vår veiledning. Vi finner da en balanse mellom oss fra UiA og de interne ressursene. I tillegg til å tilby og gjennomføre slike arbeidsøkter, vil et av de viktige målene også være å ta vare på ressurspersoner, og gi dem nok kunnskap til å videreføre hver eneste fagøkt internt. En viktig del av arbeidet vil også ligge i å dele kunnskapene og ressursene med andre som kan finne det interessant. Ved å ansette en av ressurspersonene i selve prosjektet sikrer vi også en god kanal for deling av de erfaringer som gjøres i praksisfeltet med andre skoler og studenter.
Hvordan ser dere for dere at faget/emnet har endret seg etter prosjektperioden?
Når en jobber innenfor IKT miljøet, vil forhåpentligvis innholdet utvikle seg kontinuerlig. Dette skjer fordi vi er i et felt som er i konstant utvikling, og skolene er nødt til å henge med i det som skjer i verden generelt. Vår utfordring fremover blir å være et viktig element i prosessen med å sile ut støy, og fokusere på det som er relevant for å kunne støtte opp under læring og andre viktige funksjoner i skolen gjennom produktive samarbeid mellom institutt for IKT og praksisfeltet. Målet må være å ha fokus på relevant og riktig bruk av teknologi og digitale verktøy i skolen. For å oppnå det er nærhet til praksisfeltet viktig. Fagfeltet vil da endres basert på de behov skolen til enhver tid vil ha.
Hvorfor er det viktig for fagmiljøet å være med i ProDig-prosjektet?
For institutt for IKT er dette viktig på mange fronter, men med eget bachelor og master program innen multimedia og e-læringsteknologi, samt flere etter- og videreutdanningskurs for lærere innen IKT, ser vi gjensidige fordeler. Vi kan dele av kompetansen vår ut til skolene, og samtidig kartlegge behov og tilpasse våre programmer til praksis. Det knyttes også kontakter og dannes nettverk som bygger opp en felles forståelse for hvordan teknologi og digitale verktøy kan bidra til økt kompetanse i alle ledd av skolen, og som en konsekvens av dette, resten av samfunnet.
Slike prosjekt som ProDiG er alltid utfordrende, når i utgangspunktet veldig ulike fagmiljøer skal jobbe sammen. De ulike synspunktene, interessefeltene og kompetanseområdene tror vi imidlertid vil skape veldig gode løsninger til slutt. Når universitetet også kan jobbe tett opp mot skolene gjennom lærere som er tilknyttet oss direkte, gir det alle oss samarbeidspartnere en unik mulighet for å kunne se og gi tilbakemelding på om tiltak og satsinger har ønsket effekt. Gjennom å bruke tid, fokusere og samarbeide, støtter vi alle opp under den profesjonsfaglige kompetansen.