Hva kjennetegner profesjonsfaglig digital kompetanse i faget/emnet?
Digitale ferdigheter i engelsk er å kunne bruke et variert utvalg digitale verktøy, medier og ressurser for å styrke språklæringen, kommunisere på engelsk og tilegne seg relevant kunnskap i engelskfaget.
Bruk av digitale ressurser gir mulighet for å oppleve engelskspråklige tekster i autentiske situasjoner, det vil si naturlige, ikke-tilpassede situasjoner.
Utvikling av digitale ferdigheter innebærer å innhente og behandle informasjon for å skape ulike typer tekster. Digitale formkrav i tekster betyr at effekter, bilder, tabeller, overskrifter og punkter er satt sammen for å understreke og formidle et budskap.
Det innebærer videre å bruke digitale kilder i skriftlige og muntlige tekster, og å ha en kritisk og selvstendig holdning til kildebruk.
Digitale ferdigheter innebærer å utvikle kunnskap om opphavsrett og personvern gjennom etterprøvbare kildehenvisninger.
Hvilke arbeidsformer skal studentene delta og jobbe med i faget/emne?
For å jobbe med digitale ferdigheter er det aktuelt med alle slags arbeidsformer: Vi bruker god, gammeldags ansikt-til-ansikt samtale for å arbeide med temaer som etikk, nettvett og håndtering av teknologirike klasserom. Vi bruker nettsider og nettressurser for å hente informasjon om digital kompetanse og digitale verktøy, og sosiale medier/YouTube og nyhetskanaler for å finne gode engelskspråklige, autentiske tekster (tv, radio, aviser).
I tillegg må vi utvide verktøykassa vår med nye ting. Studentene skal få innblikk i aktuelle verktøy de kan bruke som engelsklærere samt verktøy elevene selv kan bruke. Quizlet og Kahoot er eksempler på nettbaserte verktøy som brukes av stadig flere i undervisningen, og Canvas har også flere muligheter som i større grad tas i bruk. ProDig har sponset innkjøp av klassesett med iPader til engelsk, og IT har installert en rekke aktuelle apper på disse som faglærere og studentene får opplæring i (som Creaza, Explain Everything, Book Creator m.fl.).
Mye teknologi er utviklet på engelsk, og bare av den grunn er det svært mye som er aktuelt for engelskfaget. Det gjelder å se mulighetene for språklæring på alle nivåer, helt ned til noe så enkelt som å velge engelsk som språk i innstillinger for Canvas, Word, Outlook. Når det gjelder appene, er jo funksjonene som regel på engelsk. Så selv før studentene/elevene har begynt å bruke appen til noe konkret, er de allerede inne i en engelskspråklig verden. Bevisstgjøring omkring dette kan bidra til bedre språklæring for både studenter og elever.
Et aktuelt tema for tiden er hvordan gaming påvirker språklæringen til elever i Norge, som i stadig større grad lever i en flerspråklig verden utenfor skolen der engelsk har en stor plass. GLU-studentene, som selv er vokst opp med mye engelsk rundt seg, viser økende interesse for dette temaet når de skal skrive sine BA- og MA-oppgaver, og både studenter, samt faglærere som skal veilede, må tilegne seg ny kunnskap om hvordan man kan forske på denne og liknende problemstillinger i engelskfaget.