En sterk og god kobling mellom forskning og utdanning er et premiss for kvalitet innen utdanningene ved et universitet, i tillegg til at det bidrar til at gode studenter rekrutteres til forskning. Når man planlegger utviklingen av forskningsaktiviteten ved UiA er det derfor nødvendig å sikre at denne koblingen fremdeles holdes sterk og aktuell. Utviklingen av sterke forskningsmiljøer kan ikke sees isolert fra utdanningene vi tilbyr – ei heller når man rekrutterer.
Noen av utdanningsløpene UiA tilbyr har store studentkull, som økonomiutdanningen, lærerutdanningen, sykepleierutdanningen og ingeniørutdanningen. Det varierer hvor mye forskningsaktivitet som er knyttet til disse, og innen visse fagfelt er det behov for å øke forskningsaktiviteten. Nivået på forskningen har også potensiale til å heves, til et nasjonalt og internasjonalt nivå. UiA har i de siste årene satset spesielt på å knytte tettere bånd mellom lærerutdanning, sykepleierutdanning og sosionomutdanning, gjennom å etablere et internt profesjonsfaglig nettverk– PRONETT – og en profesjonsrettet forskerskole i samarbeid med UiA og UiN – PROFRES. Dette har bl.a. bidratt til samarbeid om metoder i forskerskolen.
Lærerutdanningsrelatert forskning foregår i mange forskningsgrupper ved UiA (2017: 19 grupper), men det er lite samhandling mellom de forskjellige forskningsgruppene. Avdeling for lærerutdanning koordinerer selve lærerutdanningen, men det er lite koordinering av den lærerutdanningsrelaterte forskningsaktiviteten.
For å trekke studenter tettere inn i forskningsprosjekter har UiA etablert en støtteordning for dette. Det er for tidlig å evaluere ordningen, men det ser ut til at fagmiljøene bruker den aktivt. Studentene gir gode tilbakemeldinger på ordningen.
Hvor vil vi? – Visjon for 2027
I 2027 er det en god sammenheng mellom vår studieportefølje og vår forskningsportefølje. Vi skal ha solid forskning innen våre utdanningsområder. I noen områder vil vi ha internasjonalt ledende fagmiljøer. Et internasjonalt ledende fagmiljø vil ikke nødvendigvis utvikle seg i takt med utdanningen – den kan også være i forkant og berede grunnen for nye studier. Det skal likevel tilstrebes at utdannings- og forskningsporteføljen kommer i takt igjen på sikt. På noen områder skal UiA ha miljøer som er eksellente i både utdanning og forskning. På alle områder er det viktig at utvikling av studie- og forskningsporteføljen sees i sammenheng ved rekruttering av vitenskapelige ansatte og deres karriereutvikling. Lærerutdanningsrelatert forskning og forskningen innen sykepleierutdanningen og sosionomutdanningen har blitt mer slagkraftig og koordinert. Forskningen på egne utdanninger og egen undervisning bidrar ikke bare til utviklingen av UiAs studier, men bidrar også til å utvikle utdanning og undervisning internasjonalt.
Studentene blir tidlig i utdanningsforløpet trukket inn i forskningsaktiviteter, slik at alle får en god forståelse for forskningsmetoder og forskningens betydning. Spesielt talentfulle studenter oppdages tidlig i utdanningsløpet og gis gode muligheter for å fortsette i en forskerkarriere. Integrert ph.d.-utdanning brukes aktivt som en mulighet til å oppmuntre de beste masterstudenter til å begynne et doktorgradsløp.
Hva må til for å komme dit? – Tiltak i de neste år
Det må utredes hvordan lærerutdanningsrelatert forskning skal koordineres i framtiden.
UiAs satsing på profesjonsfag må evalueres og framtidige tiltak drøftes.
Satsingen for å trekke inn studenter i forskningsprosjekter fortsetter.
Mulighet for integrert ph.d.-utdanning brukes aktivt av alle ph.d.-program.
Det må identifiseres områder der UiA har potensiale til å være eksellent både på utdanning og forskning. Disse områdene styrkes med sikte på SFF/SFI/SFU-status på sikt.
Muligheter for kombinasjon av og synergier mellom ulike finansieringskilder innen Horisont 2020, som for eksempel Marie Sklodovska Curie Actions og Erasmus+, må utnyttes bedre.