Mange av dagens samfunnsutfordringer trenger tverrfaglig samarbeid for å løses. Slikt samarbeid mellom fag og på tvers av fag, vil gi løsninger som ett fag ikke kan gi alene. UiA har i dag flere sentre, satsingsområder og initiativer som bygger på samarbeid over faggrensene. Eksempler på dette er CIEM - Senter for integrert krisehåndtering, Senter for e-helse, ADILA-prosjektet om framtidsrettede læringsformer, PRONETT – profesjonsfaglig nettverk og PROFRES – profesjonsfaglig forskerskole.
UiA har per i dag mange små og sårbare fagmiljø. Tverrfaglig samarbeid oppleves som i stor grad basert på tilfeldig kontakt både på enhets- og individnivå, der ansvaret hviler på enkelte ansatte. Det oppleves hindringer for tverrfaglig samarbeid i organisasjonen, som mangel på de rette møteplassene, lite fleksibilitet, en fakultetsorganisering som kan hindre gode faglige samarbeidsprosesser og manglende kobling mellom tverrfaglige satsingsområder og utdanningstilbudet.
Hvor vil vi? – Visjon for 2027
I 2027 er ikke samskaping en strategisk visjon, men et etablert kjennetegn for UiA som institusjon. Tverrfaglig samarbeid, internt og eksternt, er vanlig blant UiAs vitenskapelig ansatte, og UiA er rigget for å bidra til å løse de store samfunnsutfordringene. Det er enkelt og attraktivt å arbeide sammen med andre. Det er etablert samskapingsarenaer der fagmiljøene finner hverandre og samarbeider med hverandre og omgivelsene. UiA har utviklet flere store tverrfaglige forskningsprosjekter på nasjonalt og internasjonalt nivå. Fakultetene og forskningsgruppene samarbeider om rekrutteringsstillinger. I 2027 har vi ikke bare en fleksibel forskningsgruppeorganisering, men også fleksibilitet i organisasjon, som gjør det lettere å håndtere eksternt finansierte prosjekter, gjennom økt bruk av delte stillinger mellom fakultetene, og mellom UiA og instituttsektoren. UiA har også utviklet gode organisatoriske løsninger for samarbeid på tvers av fakultetene. Det er en klar sammenheng mellom UiAs tverrfaglige satsingsområder og utdanningstilbudet på området.
Hva må til for å komme dit? – Tiltak i de neste år
Økonomien og UiAs budsjettmodell tilpasses tverrfaglig samarbeid bedre enn i dag.
Det utvikles en modell for å forenkle samarbeid og drift i de tverrfakultære sentrene. Det må vurderes om tverrfakultære sentre skal ha et fakultet som vertskap slik det er i dag, eller om man skal bruke andre organisatoriske løsninger.
Samskapingsverkstedet må etableres som arena for hele organisasjonen, uavhengig av fakultetstilhørighet. Dette gjelder ikke bare samarbeid mellom UiA og regionen, men også internt ved UiA.
Ressurser prioriteres for samarbeid på tvers av fag.
UiAs forskningsledelse prioriterer større forskningsprosjekt og fellesprosjekter.