Lørdagsuniversitetet må avlyse resten av programmet våren 2020 på grunn av korona-virus.
I februar, mars og april arrangeres Lørdagsuniversitetet i Risør.
Tid: 12.00 - 14.00
Sted: Risørhuset, litteraturrommet
Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder og Risør kommune.
Vår 2020
1. februar:
Må en trene for å ha god helse?
Mens vi før var avhengige av bevegelse og fysiske kraftanstrengelser for å skaffe oss mat, kan vi i dag bestille mat over telefon eller Internett. Vi kjører bil i stedet for å gå, og mange har i tillegg stillesittende arbeid. Vi er altså mye mindre aktive enn tidligere generasjoner, men er det nødvendig å trene for å ha god helse?
Foredragsholder: Sveinung Berntsen er født og oppvokst i Risør. Berntsen er professor i idrettsvitenskap og jobber som instituttleder for institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving ved UiA. Forskningen hans har primært handlet om hvordan legge til rette for mer fysisk aktivitet i befolkningen og hva slags aktivitet eller trening som virker for god helse.
14. mars: Avlysespå grunn av korona-virus
Generasjon prestasjon og kunsten å mestre livet
I foredraget vil Skregelid argumentere for kunst som overordnet prinsipp heller enn livsmestring som resept i skolen. Skregelid mener «Generasjon prestasjon» trenger en estetisk dreining i utdanningspolitikken mer enn leksjoner om hvordan mestre livet på timeplanen. I foredraget berøres de estetiske fagenes svake stilling i skolen, hennes egen forskning på hvilken betydning kunsten har, samtidig som hun diskuterer utfordringene med synet på at kunsten skal tjene en hensikt.
Historisk har menneskenes kosthold variert stort. Vi har gått fra å jakte og sanke det som fantes vilt i naturen til i dag å være forbrukere i en global matjungel. I dag kan vi spise oss syke - derfor har vi kostråd. I den globale bakgrunnen lurer de store utfordringene. Matproduksjon er i dag en av de største kildene til menneskeskapte drivhusgassutslipp, og 2 milliarder mennesker i verden får i dag ikke nok mat. Hvordan skal vi da mette 10 milliarder i 2050 på en bærekraftig måte? Hva bør vi egentlig spise?
Foredragsholder: Elling Tufte Bereerprofessor i Folkehelsevitenskap ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Bere er faglig interessert i hva vi skal spise for en bærekraftig fremtid, og han underviser i kurset Mat, globalisering og bærekraft ved UiA.