Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder og Lindesnes kommune.
Vår 2023
- Lørdag 21. januar kl. 13.00
Tema: Europa i krise – Hvilke konsekvenser for europeisk samarbeid?
v/ Jarle Trondal, professor i statsvitenskap
Ukraina-krigen er den siste i en rekke kriser som har rammet Europa i løpet av det siste 10-året. Andre kriser har vært finanskrise, migrasjonskrise, Brexit, energikrise og populisme. Hvilke effekter har disse krisene for det europeisk samarbeidet innenfor EU?
Om foredragsholderen: Jarle Trondal er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder og ved Universitetet i Oslo. Han er også Senior Fellow ved University of California, Berkeley. Hans forskningsfelt omfatter offentlig politikk og forvaltning, europeisk integrasjon, studiet av offentlige organisasjoner, studier av kriser og turbulens, og internasjonale samarbeid. Trondal tok sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo (2001). Doktoravhandlingen omhandlet administrativ integrasjon mellom EU-institusjoner og innenlandsk offentlig administrasjon gjennom EU-komiteer. Han har tidligere jobbet som seniorforsker ved Norsk Institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU-STEP).
- Lørdag 18. mars kl. 13.00
Tema:Den historieskapte marionetten
v/Apostolos Spanos, professor i historie
Vi liker å tenke at vi er frie, at vi kan tenke og gjøre hva vi vil, at vi bestemmer over egne liv. Men stemmer det? Eller er vi knapt noe mer enn marionetter som danser en koreografi designet for tiår, århundrer eller millennia siden? Danser vi den fordi vi liker den, eller fordi vi følger det som er forventet at skal være «riktig»? Og hvem har bestemt hva er «riktig»? Og når?
Vi er historieskapte, både som biologiske maskiner og som sosiokulturelle dyr. Til og med myten om vår «sjel» er historieskapt.
Foredraget er en invitasjon til å tenke om oss alle, individuelt og kollektivt, som historieskapte marionetter. La oss prøve å forstå oss selv bedre ved å se på historiens speil.
Om foredragsholderen: Apostolos Spanos er professor i historie ved Institutt for religion, filosofi og historie, Universitetet i Agder. Han forsker og underviser i temaer som historiebevissthet og historiebruk, og om hvordan historien former oss individuelt og kollektivt. Han forsker også på hvordan vi kan bruke historieteori og tidsteori i datasimuleringer til bedre å forstå den internasjonale flyktningkrisen. I det siste er han opptatt av hvordan vi kan bruke kunstig intelligens i undervisning og studentvurdering.
- Lørdag 15. april kl. 13.00
Tema:Hvorfor finner vi bare et mindretall av barna som blir utsatt for vold og overgrep?
v/ Ane Ugland Ålbæk, førsteamanuensis og postdoktor i psykologi ved Universitetet i Agder
WHO kaller vold og overgrep mot barn en av vår tids største folkehelseutfordringer. Forskning viser at barn som blir utsatt for vold og overgrep ofte får en rekke fysiske og psykiske helseplager, samt økt risiko for rusproblematikk og sosiale vansker. Disse problemene fortsetter i mange tilfeller også i voksen alder. Jo tidligere vi stopper volden og gir barna beskyttelse og omsorg, jo større er vår mulighet til å forhindre langsiktige negative konsekvenser av det de har opplevd. MEN for at vi skal kunne gi utsatte barn beskyttelse, omsorg og hjelp må vi først finne dem. Over halvparten av alle barn utsatt for vold og overgrep finner vi ikke.
Hva er det som gjør det så vanskelig å oppdage disse barna? I undersøkelser sier barn at de prøver å fortelle om hva de opplever og at de gjerne vil ha hjelp. Likevel avdekker vi bare et mindretall av de utsatte barna. Er det vi voksne som gjør det vanskelig for barn å fortelle? Hvilke sperrer er det vi voksne opplever i møte med barn som kan være utsatt for vold og overgrep? Hvordan kan vi forklare hva som skjer med oss? Og ikke minst, hva kan vi gjøre for å overvinne hindringene og bli flinkere til å oppdage disse barna?
Om foredragsholderen: Ane Ugland Ålbæk er førsteamanuensis og postdoktor i psykologi og underviser ved Institutt for psykososialt arbeid ved Universitetet i Agder. Hun har avlagt en doktorgrad på avdekking av vold og overgrep mot barn og publisert en rekke vitenskapelige arbeider innen vold, overgrep og traumer. Hun har også lang erfaring med undervisning, opplæring og veiledning av profesjonsutøvere i arbeid med mennesker utsatt for kriser og belastninger.