Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder og Lindesnes kommune.
Høst 2023
- Lørdag 16. september kl. 13.00
Tema: «...hvis du skjønner hva jeg mener?» Om forståelse og misforståelse i samtaler
v/ Jan Svennevig, professor i språklig kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder
Mye konflikt kunne vært unngått hvis folk forstod hverandre bedre når de snakket sammen.
Dette foredraget dykker inn i samtalemekanismene som tillater oss å etablere og sjekke felles forståelse. En spesiell utfordring er å snakke med mennesker med en annen bakgrunn enn oss, enten det er faglig, kulturelt eller språklig. Hva gjør vi for å tilpasse oss samtalepartnerens bakgrunnskunnskaper og holdninger? Og hva skjer når vi ikke er gode nok til å ta slike forskjeller i betraktning?
Foredraget viser videoopptak av autentiske samtaler i både profesjonelle og private sammenhenger som illustrerer både vellykkede strategier for å skape forståelse på tvers av forskjeller og hvor galt det kan gå når misforståelser fører til konflikt. Dette kan gjøre oss mer bevisste på hvordan vi kan kommunisere godt i utfordrende situasjoner.
Om foredragsholderen: Jan Svennevig er professor i språklig kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag ved UiA. Han forsker på samtaler i arbeidslivet, slik som rådgivningssamtaler, avdelingsmøter og politiavhør. Han er spesielt opptatt av hvordan førstespråksbrukere tilpasser sin språkbruk og kommunikasjonsstil i samtaler med andrespråksbrukere.
- Lørdag 21. oktober kl. 13.00
Tema: "Hjelper det å sy i en knapp, liksom?" - Bærekraftig praksis fra et mikroperspektiv med fokus på tekstiler
v/ Tone Takle, førstelektor ved Institutt for visuelle og sceniske fag, Universitetet i Agder
Klesindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden, har et høyt forbruk av kjemikalier, forurenser jordsmonn og vannkilder, og påvirker biologisk mangfold. Tekstilproduksjon står for 8 % av globale klimagassutslipp. Vi kjøper dobbelt så mange klær som vi gjorde på nittitallet, og vi bruker dem bare halvparten så lenge. To tredjedeler av klær som lages i dag, er av syntetiske fiber. Syntetfibrene brytes med tiden ned til mikroplast, går ned i jorden, og ut i elver og hav. Hele 20-35 % av mikroplasten i havet stammer fra plastbaserte klær.
Hva kan vi som enkeltmennesker gjøre med dette? Hva kan det bety i praktisk handling å etterstrebe et mer bærekraftig forbruksmønster når det gjelder tekstilene vi omgir oss med i hverdagslivet?
Om foredragsholderen: Tone Takle er førstelektor ved Institutt for visuelle og sceniske fag, Fakultet for kunstfag ved UiA. Hun er utdannet ved tekstillinjen på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (nå KHiO). Tone Takle underviser på studiet Visuell kunst og formidling og i lærerutdanningene.
- Lørdag 18. november kl. 13.00
Tema: Milepæler i norsk kristendomshistorie etter 1800
v/ Helje Kringlebotn Sødal, professor i kristendomshistorie, Universitetet i Agder
Foredraget handler om noen viktige hendelser i norsk kristendomshistorie de siste 200 årene. Utgangspunktet er Hans Nielsen Hauge og det nye han skapte. Sluttpunktet blir ungdomsopprøret i 1968 som også fikk stor betydning for norsk kristenliv.
Mellom dette ligger blant annet oppbyggingen av norsk misjonsvirksomhet og kristen motstand mot nazi-regimet under andre verdenskrig.
Om foredragsholderen: Helje Kringlebotn Sødal er professor i kristendomshistorie ved UiA og har nylig kommet ut med boka "Norsk kristendomshistorie fra 1800 til 2020. Fra selvsagt tro til mangfold".