Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
Plassbegrensing. Det er stor pågang, så viktig å være tidlig ute for å sikre seg plass.
v/ Bjarne Markussen (professor i nordisk litteratur) og Askil Holm (førstelektor, låtskriver og artist)
Hva var den første sangen du hørte? Bånsullen, godnattsangen, bursdagssangen – eller en stemme fra radioen? Ifølge musikkprofessoren Jon-Roar Bjørkvold finnes det lengst inne og dypest nede i oss en første sang, som han kaller «grunntonen i oss». Den vekker glede og vemod, savn og lengsel, styrke og ro både i ensomhet og i mektige fellesskap. Kjernen i den er – energi!
I dette foredraget gjør Bjarne Markussen og Askil Holm noen punktnedslag i den norske barnesangens historie. Hva handler sangene om, hvilke funksjoner har de, og hvordan forandrer det musikalske uttrykket seg? De følger en linje fra folketradisjonen, via Wergeland og Munthe, Egner og Prøysen, og frem til Fantorangen og NRK Super. Ikke minst gjør de et stopp ved Knutsen & Ludvigsen, som i 2020 kan feire 50-årsjubileum som artister. De invaderte barnesangen med nye populærmusikalske sjangre, innførte en munter respektløshet i dialogen og skapte et ellevilt tunnelunivers som ramme for sitt samarbeid. En hel generasjon artister står i gjeld til dem.
Om foredragsholderne:
Bjarne Markussen er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Agder og forsker på sanglyrikk.
Askil Holm er førstelektor ved Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder, låtskriver og artist.
Begge er medlemmer av forskningsgruppe for sanglyrikk ved Universitetet i Agder.
v/ Josephine Munch Rasmussen, postdoktor
Plyndring av kulturminner er et økende og globalt fenomen. At kulturminner i krigsområder er særlig utsatt for ødeleggelse og plyndring er velkjent, men hvor blir det av alt som stjeles, og hvilken rolle spiller forfalskninger? Kulturgjenstander er tradisjonelt knyttet tett til både politiske og økonomiske formål. I forelesningen tar Rasmussen for seg koblingen mellom illegal handel med kulturgjenstander og utviklingen i det internasjonale kunst- og antikvitetsmarkedet.
Om foredragsholderen:
Josephine Munch Rasmussen
er postdoktor ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder.
Hun er utdannet arkeolog og forsker på hvordan akademiske institusjoner forholder seg til problematiske forhistoriske gjenstander.
v/ Anne Gerd Imenes, professor ved Institutt for ingeniørvitenskap ved Universitetet i Agder
Sola gir oss mer enn nok energi for vårt behov i all framtid. Hvordan klarer vi å utnytte denne energien? Er det realistisk å tenke seg en framtid med bare direkte og ren solenergi?
Foredraget vil forsøke å belyse disse dagsaktuelle spørsmålene og fortelle litt om hva det forskes på innen feltet solcelleteknologi ved Universitetet i Agder.
v/ Maryann Jortveit, førsteamanuensis i spesialpedagogikk ved Institutt for pedagogikk, på Universitetet i Agder. Hun underviser og forsker innen spesialpedagogikk og flerkulturell pedagogikk.
Arrangementet inngår også i "En by for alle" — Mangfoldsuka.
v/ Oddbjørn Johannessen, amanuensis i nordisk litteratur
Både Axel Jensen (1932-2003) og Jens Bjørneboe (1920-1976) var på hvert sitt vis outsidere. De befant seg på mange måter utenfor de ideologiske og estetiske trendene de var omgitt av. Og det er nettopp outsider-posisjonen som skal være utgangspunktet i dette foredraget – men da ikke med de to kollegenes skjønnlitterære tekster som basis. Det er polemikerne Bjørneboe og Jensen vi skal prøve å fange inn, slik de meningsytret seg i offentligheten.
Om foredragsholderen:
Oddbjørn Johannessen
har vært amanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder siden begynnelsen av 1990-tallet. Han har arbeidet spesielt med litteratur fra – eller med tilknytning til – Agder. I mange år var han også litteraturkritiker i Fædrelandsvennen.
Foredraget inngår som en del av arrangementet «Axel Jensen på Teateret» som vil foregå på Teateret f.o.m. 12. februar t.o.m. 15. februar.
Foredraget er på engelsk.
v/ Daniel Berliner
During the past years, we hear more and more about Crowdfunding in various contexts and industries. This unique mechanism is mainly characterized by allowing the raising of small amount of money from relatively large number of people for various causes. Some use it to raise money to establish new hi-technology ventures, while others raise money to help people in need.
In an hour-long lecture, we will clarify and unfold the different crowdfunding models and main differences between them. We will have an overview of this phenomenon from a global perspective as well as from a Norwegian point of view, discuss main trends, and present interesting case studies. To finalize, we will deliver the essential how’s, do's and don'ts when establishing a campaign on one of the crowdfunding platforms.
Om foredragsholderen:
Daniel Berliner
is a research fellow at the Crowdfunding Research Center, as well as a lecturer of entrepreneurship and innovation, at the Faculty of Business and Law, University of Agder. His research aims to disclose the criteria influencing investment decision making in equity crowdfunding of high-risk early-stage technological ventures, and whether and how it differs from other entrepreneurial finance mechanisms.
v/ Tore Rem, professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo og Bjørneboe-biograf.
Vær tidlig ute for å få plass! Vi regner med stor pågang!
Foredraget er et samarbeid med Litteraturhuset Agder og inngår i Sakprosadagene 2020, som fortsetter med følgende to foredrag samme sted:
Kl. 14.30:
Nasjonalisme og populisme på fremmarsj i Europa
v/ Simen Ekern, idéhistoriker, forfatter og kommentator, som følger europeisk politikk fra Roma.
Kl. 15.00:
Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur
v/Linn Stalsberg, sosiolog, forfatter og kommentator i Klassekampen og Vårt Land.
Kl. 16.30 - 17.00: Mot demokratiets undergang?
Samtale med Linn Stalsberg og Simen Ekern ledet av Terje Næss
Se hele programmet til Sakprosadagene 2020 her
Om Litteraturhuset Agder: her
v/ Anne Haugland Balsnes, professor i musikk
Sang har tradisjonelt sett hatt en sterk posisjon i Norge, og tidligere generasjoners skolehverdag var gjennomsyret av sang. I læreplanene for barnehage og skole i senere tid har sangen stadig blitt mer underordnet. Uformelle rapporter peker på at sang også i praksis er marginalisert. Hva skjer med sang i Norge? Er stemmeskam i ferd med å bre seg? Er allsang på vei ut? I foredraget argumenterer Balsnes for sangens betydning for mennesker i ulike livsfaser og for grupper og samfunn. Sammen med publikum vil hun snakke og synge seg gjennom tematikken.
Om foredragsholderen:
Anne Haugland Balsnes
er professor i musikk ved Universitetet i Agder og visedekan for forskning ved Fakultet for kunstfag. Sang er en rød tråd i hennes virke. Hun har skrevet ph.d.-avhandling om betydningen av korsang og har forsket på sammenhengen mellom musikk, helse og livskvalitet. For tiden leder hun det nasjonale forskningsprosjektet SANGBARSK – SANG i BARnehage og SKole.
Balsnes er også utøvende sanger og kordirigent.
v/ Sandra L. Halverson, professor i fagspråk og oversetting
Språk- og oversettelsesforskere har lenge vært interessert i grensegangen mellom det å kunne to eller flere språk og det å kunne oversette mellom dem. De fleste som kan flere språk, har kjent på hvor vanskelig det kan være å krysse språkgrensene for å «si det samme» på et annet språk. Oversettere har en helt unik tverrspråklig kompetanse som går utover mestring av to eller flere språk, og som omfatter også inngående kunnskap om språkbruk i ulike sammenhenger. Moderne forskning på oversettelse undersøker bl.a. hvordan oversetterens kompetanse utvikles, og hvordan den blir brukt i konkrete oversettelsesoppgaver. I dette foredraget gis det eksempler på nyere forskningen på oversetterens arbeidsprosess, inkludert bruk av tastetrykkslogger til datainnsamling. Vi ser på forskjeller mellom erfarne og uerfarne oversettere og på vilkår for kreativitet og rutine i arbeidet.
Om foredragsholderen:
Sandra L. Halverson
er professor i fagspråk og oversetting ved Universitetet i Agder. Hun er selv statsautorisert translatør, og har forsket på ulike problemstillinger knyttet til oversettelse i en årrekke. Hun har et stort internasjonalt nettverk, og er for tiden involvert i ulike forskningssamarbeid med europeiske og kinesiske kollegaer. Hun underviser på bachelorstudiet i oversettelse og interkulturell kommunikasjon ved UiA.
v/ Anders Johan W. Andersen, professor i psykisk helsearbeid og dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Karl Erik Karlsen, psykiater og overlege ved ABUP, Sørlandet sykehus og Odd Volden, brukeraktivist
Denne lørdagen retter vi oppmerksomheten mot psykisk helse og særlig mot samfunnets tjenester til mennesker med psykiske helseutfordringer. Vi byr på en oppdatering av utviklingen innen dette feltet med utgangspunkt i spørsmålene: Hvor har vi vært, hvor er vi nå og hvor er vi på vei? Det nødvendiggjør noen tanker om hva et menneske er og hvordan vårt menneskesyn utfordres når psykisk helse settes på dagsorden.
v/ Reyn O'Born, universitetslektor ved Institutt for ingeniørvitenskap
Den globale byggebransjen står for mer enn 40% av det globale CO2-utslippet og for mer enn 30% av jobbene. Samtidig ligger denne bransjen bak når det gjelder det det grønne skiftet. For å innfri våre forpliktelser fra Paris-avtalen, må radikalt nye ideer for utvikling av bærekraftig infrastruktur bli tatt i bruk. Et av de mest transformative konsepter for bærekraftig infrastruktur er sirkulær økonomi. Dette innebærer en ambisiøs omstrukturering av vårt økonomiske system for å redusere våre material- og miljøfotavtrykk.
I dette foredraget vil temaet bærekraftig infrastruktur diskuteres i forhold til sirkulær økonomi, prinsipper for bærekraftig design og sirkulære forretningsmodeller.
.
Att växa upp mellan stolarna - Utanförskap och identitetssökande hos den irsk-tyske författaren Hugo Hamilton
v/Thorsten Päplow, førsteamanuensis i tysk
Föredraget er på skandinavisk/svensk med inslag av engelska i utgångstexterna.
Är det bra att växa upp med flera kulturer? Med flera språk i hemmet? Kan det bli problem? Kan dessa problem övervinnas? Hur, i så fall? Presentationen kommer förstås inte att kunna svara på dessa spörsmål. Men här utforskas ett litterärt exempel på hur det kan vara att växa upp mellan kulturella och språkliga stolar. Den irsk-tyske (eller tysk-irske) författaren Hugo Hamilton reflekterar i sina självbiografiska texter om sin uppväxt i efterkrigstidens Dublin. Dessa texter skildrar både problematiska, till och med traumatiska, men också komiska och försonliga inslag, knuttet till identitetssökande under en uppväxt med två språk och kulturer.
Om foredragsholderen:
Thorsten Päplow
har studerat engelsk, anglo-irsk och tysk litteratur i bl.a. Sverige, England och Irland. Hans doktorsavhandling (2007/2008) omhandlar den tyske nobelpristagaren Heinrich Bölls Irisches Tagebuch (1957, norsk tittel: Irsk dagbok). Vid Universiteret i Agder undervisar och forskar han huvudsakligen kring tyskspråkig litteratur, men är också intresserad av tysk-irska litterära relationer.
Denne dagen blir det utvidet Lørdagsuniversitet med flere parallelle arrangementer kl. 13.00 - 17.00.
Det planlegges også arrangementer for barn denne dagen - noe i samarbeid med Barnefilmfestivalen.
I 2020 er det hundre år siden Anne-Cath. Vestly ble født. Gjennom mer enn femti år skrev hun for barn om det som til enhver tid opptok henne i samfunnet, og hun skrev og fortalte på en slik måte at barn kunne forstå og kjenne seg igjen. På dette jubileumsseminaret serverer vi en rekke foredrag om Anne-Cath. Vestly liv og forfatterskap.
De fleste foredragsholderne er barnelitteraturforskere fra Universitetet i Agder, men denne dagen får vi også med oss Jo og Berit Vestly, Anne-Cath. Vestly sønn og svigerdatter.
Blant foredragsholderne blir blant annet:
Agnes-Margrethe Bjorvand,
universitetslektor og barnebokforsker ved Universitetet i Agder, kursholder, oversetter og forfatter.
Bjorvand er cand.philol. fra Universitetet i Oslo og har vært ansatt ved Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder, siden 1997. Der er hun fagansvarlig for norsk i barnehagelærerutdanningene og underviser blant annet i barnelitteratur og litteraturformidling. Bjorvand er redaktør og medforfatter av flere bøker om barne- og ungdomslitteratur, og hun har skrevet en rekke vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler. Bjorvands spesialområder er bildebøker, litteraturformidling og forfatterskapene til Astrid Lindgren og Anne-Cath. Vestly. Bjorvand er også oversetter av både sakprosa og skjønnlitteratur, og hun er en etterspurt foredrags- og kursholder.
Her finner dere informasjon om diverse andre arrangementer i forbindelse med 100-års jubileet: https://annecathvestly100.no
Ifølge indiske myndigheter mangler landet 63 millioner jenter og kvinner. De er ofre for vold og systematisk bortvelgelse. FN kaller det som skjer i India, Kina og flere andre land for «gendercide», et folkemord på jenter og kvinner. Hvorfor skjer dette? Og hvorfor får «gendercide» så lite oppmerksomhet i Vesten?
v/ Erik Lunde, seniorrådgiver for samfunnskontakt ved Universitetet i Agder og forfatter av boka "Uønsket - Mennesket i sorteringens tid" (2017).
v/ Stephen Seiler, professor i idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder
I 2020 er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født i Kristiansand. Universitetet i Agder markerer dette med konsert og seminar i Teateret (Kongens gate 2, Kristiansand).
Arrangementet støttes av Kristiansand kommune.
Bjørneboe hadde stor interesse for Brechts teater og tekster, som ble tonesatt av bl. a. Kurt Weill. Dette blir en fin opptakt til heldagsseminaret neste dag.
(Informasjon om billettsalg til konserten vil komme her etter hvert.)
Bekreftede foredragsholdere:
Seminaret ledes av professor Bjarne Markussen (Universitetet i Agder).
Seminaret er gratis.