Den første lørdagen i måneden inviterer Universitetet i Agder (UiA) til samtaler om ny kunnskap og forskning i Arendal. En forsker fra UiA holder et foredrag med utgangspunkt i egen forskning. Vi lover varierte tema og hørverdige foredragsholdere. Her risikerer vi alle å lære noe nytt.
Arrangementet ledes av dekan Anders Johan W. Andersen.
Tid: kl. 13.00–ca. 14.30
Sted: Arendal bibliotek
Fri entré
- Lørdag 4. februar kl. 13.00–14.30
Tittel: Kan sola redde oss fra energikrisen?
Sola gir oss mer enn nok energi for vårt behov i all framtid. Hvordan klarer vi å utnytte denne energien? Er det realistisk å tenke seg en framtid med bare direkte og ren solenergi? Foredraget vil forsøke å belyse disse dagsaktuelle spørsmålene og fortelle litt om hva det forskes på innen feltet solcelleteknologi ved Universitetet i Agder.
Foredragsholder: Anne Gerd Imenes, professor ved Institutt for ingeniørvitenskap, Universitetet i Agder
- Lørdag 4. mars kl. 13.00–14.30
Tittel: Stolen er tom, men hvor er barnet? – Et kritisk blikk på vår forståelse av fravær
Fravær har blitt et svært omdiskutert fenomen, og ingen gode løsninger uten problematiske sideeffekter virker til å være i sikte. I denne presentasjon spør foredragsholderen om ikke det er på tide at vi ser innover på vår egen forståelse av fravær og skolens rolle i barns liv. Kanskje det er her problemet (og løsningen) ligger og ikke nødvendigvis hos de tomme stolene.
Foredragsholder: Jonas Højgaard Frydenlund, førsteamanuensis ved Institutt for psykososial helse, Universitetet i Agder
- Lørdag 6. mai kl. 13.00–14.30
Tittel: Den historieskapte marionetten
Vi liker å tenke at vi er frie, at vi kan tenke og gjøre hva vi vil, at vi bestemmer over egne liv. Men stemmer det? Eller er vi knapt noe mer enn marionetter som danser en koreografi designet for tiår, århundrer eller millennia siden? Danser vi den fordi vi liker den, eller fordi vi følger det som er forventet at skal være «riktig»? Og hvem har bestemt hva er «riktig»? Og når?
Vi er historieskapte, både som biologiske maskiner og som sosiokulturelle dyr. Til og med myten om vår «sjel» er historieskapt. Foredraget er en invitasjon til å tenke om oss alle, individuelt og kollektivt, som historieskapte marionetter. La oss prøve å forstå oss selv bedre ved å se på historiens speil,
Foredragsholder: Apostolos Spanos, professor i historie ved Institutt for religion, filosofi og historie, Universitetet i Agder.
Spanos forsker og underviser i temaer som historiebevissthet og historiebruk, og om hvordan historien former oss individuelt og kollektivt. Han forsker også på hvordan vi kan bruke historieteori og tidsteori i datasimuleringer til bedre å forstå den internasjonale flyktningkrisen. I det siste er han opptatt av hvordan vi kan bruke kunstig intelligens i undervisning og studentvurdering.