Resten av programmet våren 2020 er dessverre avlyst pga korona-virus.
Hva holder de på med på Universitetet? Forsker de på noe interessant og nyttig?
Den første lørdagen i måneden inviterer Universitetet i Agder (UiA) til samtaler om ny kunnskap og forskning. En forsker fra UiA holder et foredrag med utgangspunkt i egen forskning og/eller egne erfaringer med utdanning og forskning. Vi lover varierte tema og hørverdige foredragsholdere. Her risikerer vi alle å lære noe nytt.
Arrangementet ledes av dekan Anders Johan W. Andersen, og varer i max. 2 timer.
Tid: kl. 13.00 Sted: Biblioteket i Arendal
Lørdag 1. februar kl. 13.00 - ca. 15:
I hjertet av barnevernet – Kritikk og spenninger, hva skjer?
De siste årene har det vært mye oppmerksomhet rettet mot det norske barnevernet. Det har vært protestdemonstrasjoner mot barnevernet i en rekke land rundt om i verden. Vi har hatt «Glassjenta» og «Stina-saken» (jenta på broa), det har vært oppslag i media om at private aktører tjener store penger på barnevernet samt at det har vært kritikk over manglende kompetanse i barnevernet. Ikke minst har fokuset på barnevernet også vært knyttet til økende antall saker i den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Høsten 2019 startet Universitetet i Agder et nytt 5 årig mastergradsprogram i barnevern, for å styrke kompetansen i tjenestene.
Vi starter vårens program for lørdagsuniversitetet i Arendal med å rette søkelyset mot barnevernet, og spør: Hva er det som skjer i norsk barnevern?
Om betydningen av gode matvaner fra tidlig barndom
Nyere ernæringsforskning har endret vår forståelse av opprinnelsen til livslang helse. Nå vet vi at ernæring tidlig i livet har stor innflytelse på hvordan menneskets helse utspiller seg gjennom et livsløp. Ved toppforskningssenteret Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv er vi opptatt av å omsette forskningsbasert kunnskap til god praksis. Vi vil fortelle om vår forskning ved senteret - og hvordan den kan få betydning for barnefamilier nettopp her i Arendal.
Foredragsholder: Professor Nina Cecilie Øverby og forsker/seniorrådgiver Christine Helle, Toppforskningssenteret Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv, UiA
Lørdag 4. april: Avlyses på grunn av korona-virus
Kan sola redde oss fra energikrisen?
Sola gir oss mer enn nok energi for vårt behov i all framtid. Hvordan klarer vi å utnytte denne energien? Er det realistisk å tenke seg en framtid med bare direkte og ren solenergi? Foredraget vil forsøke å belyse disse dagsaktuelle spørsmålene og fortelle litt om hva det forskes på innen feltet solcelleteknologi ved Universitetet i Agder.
Foredragsholder: Professor Anne Gerd Imenes, Institutt for ingeniørvitenskap, UiA
Lørdag 2. mai: Avlyses på grunn av korona-virus
Krigssoner i bakhagen. Om kampanjer mot rovdyr og skadedyr i våre omgivelser
Forståelsen av hva vi kan krige mot har blitt endret gjennom historien Å «gå til krig mot» en felles fiende er et kjent fenomen. Tradisjonelt har kriger vært ført mot andre land, folkegrupper eller bare den irriterende naboen... I dag kan vi gå til krig mot noe så abstrakt som plastikk, «tidstyvene» eller terror. På slutten av 1800-tallet skjedde også en slik utvidelse av forståelsen av hva vi kunne krige mot. Da dukket begrepet rottekrig opp, først i Danmark så i Norge og Sverige. Og i løpet av kort tid ble krigen mot skadedyr ført i skogen, hagen og ute på holmene, ja til og med i kjøkkenskapet. Men hvem var disse farlige skadedyrene, hvordan angrep folk dem og hva var utkommet av krigene?
Foredragsholder: Historiker og stipendiat Anne Mette Seines, Institutt for religion, filosofi og historie, UiA