I årets likestilling- og mangfoldkonferanse utforsker vi unge menneskers liv i lys av sosial bærekraft, en av de tre pilarene i en bærekraftig utvikling. Sammen med økonomisk og miljømessig bærekraft handler det om å skape et inkluderende, rettferdig og støttende samfunn der alle mennesker kan trives og realisere sitt potensial. Unge skal få en opplevelse av å være en del av innenforskapet i samfunnet vårt. Både at de skal få utfolde seg med de forutsetninger de har, og oppleve seg som verdifulle mennesker. For å oppnå et sosialt bærekraftig samfunn er det viktig å ha en kontinuerlig dialog mellom politiske beslutningstakere, næringslivet, samfunnet som helhet, og de som er unge. En felles forståelse og samarbeid er nødvendig for å skape effektive strategier og tiltak som adresserer de mange aspektene av utenforskap og diskriminering. Det er mange veier som fører til utenforskap, men også til innenforskap.
Listen over foredragsholdere er under oppdatering.
Joel Nziza, Konferansier
Arbeider som journalist i Fædrelandsvennens nye prosjekt, FVN Ung. Han har tidligere jobbet mye med ungdomsmedvirkning, hvor han satt som leder av ungdommens bystyre i Kristiansand. Noe av det Joel engasjerer meg mest for er at barn og unge skal ha en tydelig stemme i samfunnet, og bli tatt på alvor.
Hilde Inntjore
Som viserektor arbeider Inntjore for fortsatt god kvalitet og relevans i utdanningene, med videreutvikling og synliggjøring av UiAs studietilbud, og bidra til at utdanning og forskning ses i nær sammenheng. Inntjore tok initiativet til og ledet utredningsarbeidet for opprettingen av likestillingsstudiet ved UiA, og var sentral i etableringen av UiAs årlige likestillingskonferanse og opprettelsen av Senter for likestilling.
Ida Helene Benonisen
Ida Helene Benonisen er en samisk slampoet og aktivist. Hun har hatt en sentral rolle i Fosen-aksjonene – aksjoner mot menneskerettighetsbruddet mot samene på Fosen. Ida leder en slamscene på SALT i Oslo og gjennom både poesien og aktivismen skildrer hun sorgen over å være fornorska og føle seg langt unna sin egen kultur. På Tiktok lager hun også innhold om skandinavisk kolonialhistorie og sin egen vei tilbake til sin kultur. Foto: Rasmus Berg
Fredrik Langeland
Fredrik Langeland er seniorforsker ved Nordlandsforskning, og forsker på kjønn, likestilling og levekår. Han er særlig opptatt av forhandlinger om kjønn i medier og populærkultur, ny kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold, og spørsmål om menn og maskuliniteter.
Håkon Reiersølmoen og Carl Nicolaysen
GAME ON er et unikt samarbeid mellom UiA, Varodd Utvikling og næringslivet, hvor det samarbeides om å få folk med digitale ressurser i jobb. Studentene gjennomfører et 1-årig studie i Akademisk e-sport på Universitet i Agder, samtidig som de jobber parallelt i næringslivet. Både i studiet og i bedriften får studentene bruk for gaming- og IT-kunnskapene sine.
Linn-Jeanethe Kyed
Linn-Jeanethe Kyed er utdannet ved Den norske filmskolen i Lillehammer og har skrevet manus til en rekke filmer og tv-serier. Mest kjent er hun som serieskaper for Rådebank, en av tidenes mest populære norske tv-serier, som tematiserer ulike sider ved unge menns mentale helse.
Ingvild Stjernen Tisløv
Ingvild Stjernen Tisløv er psykologspesialist, foredragsholder og samfunnsdebattant med lang erfaring med klinisk arbeid og systematisk veiledning som ledd i ferdighetsutvikling. Hun engasjerer seg i organisasjoner eller prosjekter som bidrar aktivt til sosial ansvarlig drift og utjevning av sosiale forskjeller i helse og livskvalitet.
James Tommy Karlsen
Professor James Karlsen er leder for Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder (UiA). Han har vært Professor ved UiA siden 2018. Karlsens forskningsinteresse er knyttet til regional innovasjon og regional utvikling, aksjonsforskning for regional utvikling og samspillet mellom høyere utdanningsinstitusjoner og regionale aktører.
Marianne Nødtvedt Knudsen
Marianne Nødtvedt Knudsen er Førsteamanuensis i drama og teater ved Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder. Her underviser hun blant annet i samtidsteater, master i kunstfag, barnehage- og lærerutdanningen. Hun har arbeidet med Teater Bak Murene i norske fengsler siden 2007, og startet Gatelangs scenekompani sammen med Sunniva Solheim (IOGT/Sammen) våren 2022. I hennes kunstnerisk utviklingsarbeid arbeider hun med inkluderende og kollektive kunstneriske prosesser med profesjonelle scenekunstnere og frivillige deltakere hvor målet er at alle involverte bidrar inn i arbeidet med det de ønsker.
Hans Kjetil Lysgård
Som prorektor leder Lysgård UiAs strategiske utvikling av forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid. Han er øverste faglige leder for forskningsprogrammene ved UiA og arbeider for å fremme akademisk og faglig eksellense. I tråd med handlingsplanen for likestilling, inkludering og mangfold er han særlig opptatt av å nå UiAs ambisjoner om at alle ansatte og studenter skal respekteres likt, få likeverdig behandling som enkeltmennesker og ha lik mulighet til å bruke sine evner og sin kompetanse uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, livssyn, alder og seksuell orientering.
Program
09:25
Musikkinnslag ved UiA studenter. Hannah Torres Lærum og Magnus Berdal Holm
09:30
Innledning av konferansier Joel Nziza
09:34
Åpning av konferansen. 20 år med likestillingskonferanse, fremtidens likestillingsutfordringer i lys av nye generasjoner og bærekraftsmålene Hilde Inntjore, Viserektor for utdanning, UiA
09:45
Kraften mellom utenforskap og innenforskap. Samtale med Ida Helene Benonisen, samisk slampoet og aktivist for samiske rettigheter
10:05
Andrew Tate og mannosfæren: fra margin til mainstream Fredrik Langeland fra Nordlandsforskning
10:35
Pause
10:45
UiA og Varodd "Gamere i utenforskap – fremtidens ressurser"
Pilotprosjekt med mål om å hjelpe flere tilbake i arbeid/studier. Prosjektleder Håkon Reiersølmoen, Carl Nicolaysen og Ingelill Lærum Pedersen (Programleder for "Flere i arbeid")
11:05
Rådebank - feltstudie i en norsk subkultur.
Dramaserien "Rådebank" følger unge voksne som prøver å finne sin plass i samfunnet. Handlingen dykker inn i flere utfordrende aspekter av utenforskap, både sosialt og personlig. Linn-Jeanethe Kyed, serieskaper
11:35
Lunsj
12:05
"Diagnose: fattig" Setter fokus på strukturelle faktorer – økonomisk utenforskap – sosial ulikhet, hvordan levekårsperspektivet kan være en viktig forutsetning for å oppnå endring gjennom tilhørighet. Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist, foredragsholder og samfunnsdebattant
12:40
Levekår – Et komplekst problem Professor James Tommy Karlsen, UiA
13:00
Kunst og kultur i samfunnet, livskvalitet frem mot 2030 – Hvordan skaper vi samfunn som fremmer gode liv for alle. Marianne Nødtvedt Knudsen, UiA