Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Hvorfor sosiologi?

Du lærer om prosesser og fenomener i samfunnet rundt deg, og setter navn på ting du alltid har lurt på hva er.

Pirmin Schindler

Student på masterprogram i sosiologi og sosialt arbeid

Hva er egentlig sosiologi?

Det er vanskelig å oppsummere hva sosiologi er, men jeg vil si at det er et studium som gir deg redskaper til å se verden gjennom andre øyne. Du lærer om prosesser og fenomener i samfunnet rundt deg, og setter navn på ting du alltid har lurt på hva er. Mange tror at det er det samme som sosialt arbeid, men det er det ikke. En kan si at det heller er den teoretiske biten som ligger bak sosialt arbeid. Noen utdanninger er veldig konkrete og du lærer det du skal utføre i en jobb, mens en utdanning som sosiologi gjør at du forstår hva som ligger bak arbeidsmetodene og hvorfor vi gjør ting på den måten vi gjør.

Hvorfor valgte du å studere dette?

Jeg vurderte egentlig sosialt arbeid først, men endte opp med sosiologi og har i ettertid sett at det var et veldig riktig valg. Jeg har alltid hatt lyst til å finne ut av hvordan ting henger sammen, kanskje først og fremst naturvitenskapelig. Boken «L» av Erlend Loe, som jeg leste da jeg gikk på skolen, var et lite vendepunkt for meg fordi jeg skjønte at det går an å finne ut av sosiale fenomener gjennom å undersøke dem og sette ord på dem. Det er en humoristisk bok, men den betydde mye for meg.

Hvilke tanker har du om fremtiden og jobb?

Det er fortsatt litt usikkert hvor jeg ønsker å jobbe, men jeg er veldig opptatt av skole og utdanning, og tenker at jeg kan jobbe med det området både som lærer eller på et annet nivå som i kommune, fylkeskommune og stat. Jeg har hatt både negative og positive erfaringer med skolen selv, og har gått på skole i både Tyskland og Norge. Mine egne erfaringer har kanskje gjort at jeg engasjerer meg for skolen og ser at lærere har en veldig viktig oppgave.

Nå skal du snart i gang med å skrive masteroppgave – hva skal du skrive om?

Jeg har en idé om å se på arketyper i skolepensum, som for eksempel referanser til troll, og undersøke i hvilken grad dette bidrar til en favorisering av norske barn som kjenner disse referansene fra sin egen kulturelle bakgrunn.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta dette studiet?

Vær forberedt på at det tar litt tid å skjønne hva faget er, og det blir bare mer og mer spennende etter hvert. Selv om du ikke har tatt sosiologi på videregående, er det kjempegøy likevel. Dette er et fag du tar med deg inn i ditt eget liv. De gangene jeg lærer best er når jeg tar fri fra bøkene, observerer ting rundt meg i hverdagen og reflekterer over det som skjer.