– Vi trenger et kreativt møtested for å utvikle ideer

Fredag 5. april åpnet ordfører Harald Furre UiA CoLAB på Campus Kristiansand. Formålet med satsingen er at universitetet, sammen med offentlige etater, skal utforske problemstillinger i hele regionen.

Bilde av logo.
UiA CoLAB holder til i samme brakke som UiA Nyskaping.

UiA CoLAB skal være et sted hvor offentlige aktører kan komme med sine utfordringer. Universitetet kan gjennom CoLab samordne forskjellig kompetanse, slik som økonomi, kunstfag og religionshistorie, for å lettere kunne tilby løsninger. Navnet kommer fra det engelske ordet for samarbeid, collaboration, og laboratorie.

Rektor Frank Reichert, fylkesrådmann Tine Sundtoft og ordfører i Kristiansand, Harald Furre, talte under åpningen.

Utfordringer fra hele fylket

– I vår daglige drift skal vi kurse studenter og deltakere i innovasjonsmetoder. Vi tar inn relevante utfordringer fra hele fylket, og studenter bruker det de lærer, snakker med de involverte, og jobber frem forslag til løsninger, sier leder for UiA CoLAB, Bjørn-Tore Flåten.

Nyåpningen holder til i bygg 13 på Campus Kristiansand, i samme brakke som UiA Nyskaping. Det har blitt gjort en stor ombygging av lokalet for å tilpasse det det nye formålet.

Oversiktsbilde av møterom med mange folk, foto.

Det var stinn brakke, bokstavelig talt, under åpningen.

– Dette har blitt veldig bra. Selv var jeg første gang i dette bygget som leder for Agderforskning, så jeg er imponert over arbeidet som har blitt gjort. Jeg har lenge ment at regionen trenger et kreativt møtested for å utvikle ideer, og jeg håper dette kan bli nyttig for offentlig sektor, sier ordfører Harald Furre.

Vil løfte Agder

Slik kan UiA CoLAB fungere i praksis:

En sørlandskommune sliter med å nå ut til nyinnflyttede med informasjon om kommunale tjenester. De tar kontakt med UiA CoLAB. Sammen med studenter går de i gang med å lage forslag til løsninger. Studentene og deltakerne bruker nye metoder og verktøy for å komme frem til gode og nyskapende ideer. Så er det opp til kommunen å velge hvilken løsning de ønsker å gå for. Gjennom dette arbeidet skal hele fylket kunne få et løft, og universitetet får bidratt aktivt i utviklingen av regionen.

Leder for UiA CoLAB, Bjørn-Tore Flåten, foto.

Leder for UiA CoLAB, Bjørn-Tore Flåten.

– Vårt neste steg er å utvikle tjenesten videre. Hvordan skal vi arbeide fremover? Hvordan skal vi få inn ideer fra hele fylket? Dette er spørsmål vi jobber med. Gjennom våren skal vi ha forskjellige workshops, og vi er og i gang med å ansette en egen rådgiver, sier Flåten.