Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studentene delt på midten i voldtektssak

Var det fyllesex eller voldtekt? Omtrent like mange stemte for frifinnelse som for domfellelse etter en fiktiv rettssak på UiA onsdag kveld.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 300 mennesker fylte auditoriet i Sigrid Undsets hus til randen under den fiktive rettssaken.

135 personer mente ”Thomas” var skyldig i voldtekt og burde bures inne i minst tre år. 147 mente han burde frifinnes.

- Dette viser hvor vanskelig slike saker er, både for de involverte partene og for rettsvesenet. Det var også hensikten med å sette opp denne saken; å vise de vanskelig vurderingene som retten og juryen står overfor i denne typen saker, sier Bjørge Tveito, leder for Advokatforeningen på Agder.

 Sammen med Institutt for rettsvitenskap ved UiA og Kristiansand tingrett, stod Advokatforeningen som arrangør for rettssaken som involverte en ekte dommer, aktor, forsvarer og bistandsadvokat. Tiltalte, fornærmede og vitner ble spilt av teaterstudenter fra UiA.

 Det var den 21 år gamle studenten ”Thomas” som møtte som tiltalt. Han havnet i samme seng som jevnaldrende ”Kristine” etter en svært fuktig kveld under fadderuka på UiA. I følge tiltalen endte natten med et samleie. Fyllesex kalte Thomas det, mens ”Kristine” kalte det voldtekt. Hun var full og omtrent sovende og ute av stand til å ta vare på seg selv.

 - Vi har en del slike sovevoldtekter i tingretten, sier tingrettsdommer Knut Otterbech, som ledet forhandlingene.

 I salen satt stort sett studenter fra UiA og elever fra KKG. De kom i hopetall og fylte auditoriet til randen. Rettssaken ble også streamet av Mediesenteret ved UiA og distribuert via Fædrelandsvennen.

 Blant tilhørerne var Linn Håland, leder for linjeforeningen Justitius. Hun var imponert over arrangementet.

 - Helt fantastisk og veldig realistisk med ekte aktører og proffe skuespillere. Dette gir mange studenter et innblikk i hvor vanskelig det kan være å dømme noen. Så bra at så mange fikk med seg denne saken, sier Håland.

Hun satt sammen med Tine Bjørnøy, Kari Loland og Embla Holltrø, som alle går tredjeåret på juss-studiene ved UiA. Også blant studievenninne var det delte meninger. Tre stemte for domfellelse, ei stemte for frifinnelse.

Forsvarsadvokat Carl Henning Leknesund og politiadvokat Zan Sheik spilte rollene som forsvarer og aktor.

 

Teaterstudentene Sigrun Hasselgård Bøe og Lars Aas gjorde sterke prestasjoner som ”Kristine” og ”Thomas”. Bak til venstre er Eirik Ramsland som bistandsadvokat og til høyre forsvarer Carl Henning Leknesund.

Via Kahoot kunne salen stemme på om Thomas var skyldig eller ikke skyldig.

Juss-studentene Linn Håland (leder for linjeforeningen Justitius), Tine Bjørnøy, Kari Loland og Embla Holltrø fulgte spent med.

Tingrettsdommer Knut Otterbech ble intervjuet av NRK Sørlandet da rettssaken var over.

Den fiktive rettssaken ble arrangert av tingrettsdommer Knut Otterbech, arrangementsansvarlig Miriam Joakimsen og studieprogramleder ved Institutt for rettsvitenskap Kari Lunøe-Nielsen ved Handelshøyskolen UiA og leder av Advokatforeningen Agder, Bjørge Tveito.

Av Arne Roger Janse