0
Hopp til hovedinnhold

Snart slutt på VM i én nasjon?

Rike land står i kø for å punge ut for verdensmesterskapet i fotball. Hvilke konsekvenser får det? Førsteamanuensis Tor Geir Kvinen gir oss svar.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballstadion i Brasil, foto.
Fotball-VM blir stadig dyrere. Kan det bli for dyrt?

De siste fem verdensmesterskapene i fotball har blitt arrangert i rike land. Russland, Sør-Afrika, Tyskland, Japan og Sør-Korea har vært vertslandene til nå i dette årtusenet, og i 2022 skal oljenasjonen Qatar være vertskap. Kvinen tror vi vil se en stadig mindre gruppering av land som har råd til å gjennomføre mesterskapet.

- VM tiltrekker seg enormt mye penger, og gir gigantiske investeringer og utbygginger på kort tid. FIFA er opptatt av kapital, og har en interesse av å hente ut kapital fra landene VM arrangeres i, sier Kvinen. Han er førsteamanuensis på Handelshøyskolen ved UiA, og er ekspert på fotballøkonomi.

Førsteamanuensis Tor Geir Kvinen, foto

Førsteamanuensis Tor Geir Kvinen.

Bare rike land

At færre nasjoner får råd til å arrangere store sportsarrangementer alene, vil kunne føre til at flere land går sammen om det. Kostnadene ved VM og OL blir hyppig omtalt, og blir ikke alltid tatt godt imot. Den høye kostnaden var blant faktorene som gjorde en potensiell norsk OL-søknad upopulær i 2014. Men spleiselag kan gjøre det mer overkommelig.

- Alle vil levere et bedre arrangement enn det forrige, og inngangsverdien er for høy for mange nasjoner. Det er snakk om stadioner bygget for 40-90.000 tilskuere. Fremtidige store arrangementer blir snart utenkelige uten samarbeid mellom nasjoner, sier Kvinen.

Fotball på gress, foto.

Neste fotball-VM skal spilles i Qatar.

Viser seg frem for verden

USA, Canada og Mexico har blitt tildelt VM i 2026. Flesteparten av kampene skal spilles i USA. Men betyr dette at landene er gode venner, eller er det en måte å sikre seg oppmerksomhet på uten å måtte punge ut alene?

- Det er lov å håpe at idrett vil bringe nasjoner sammen, men dette er politikk på høyt nivå. Å ha et stort og flott VM er en internasjonal markering for vertslandene, og en sjanse til å vise seg frem for hele verden, sier Kvinen.