Robot, regnskap og revisjon

Direktoratet for økonomistyring benytter 14 roboter til både regnskap og lønn. I uke 44 foreleste de om dette for masterstudenter i revisjon og regnskap (MRR) på Handelshøyskolen ved UiA.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde fra forelesningen, foto.
Produktansvarlig for automatisering i DFØ, Hallgeir Molde, fortalte om hvordan de benytter roboter i regnskap.

DFØ er leverandør av lønns- og regnskapstjenester til mange statlige virksomheter, herunder Universitetet i Agder. Sammen med Riksrevisjonen foreleste de om temaet «IT-relatert risiko i finansiell revisjon».
Studieprogramleder for masterstudiet, Geir Haaland, er svært glad for å kunne trekke praksisnær erfaring og framtidsrettet teknologi inn i undervisningen i revisjonsemnene i programmet.

- Fremtiden

- Gjennomgripende innslag av robotisering  er fremtiden i mange bransjer, og våre studenter får med dette et viktig innblikk i hva de kan forvente å møte i arbeidslivet de kommende årene, sier Haaland.

DFØ ble invitert for å snakke om Robotics Process Automation (RPA) og hvordan de har tatt i bruk denne teknologien på flere av sine prosesser på regnskap og lønn. Riksrevisjonen snakket om hvordan man som revisor kan revidere en robot, basert på revisjonsteori- og metode. DFØ har nå 14 roboter i drift, og disse tilbys som tilleggstjenester til kundene.

Robotisering av førstegodkjenning av reiseregninger ble vist fram til studentene som eksempel. Akkurat denne robotløsningen er utviklet sammen med Skatteetaten.

Utbredt bruk

Fram til nå har 46 statlige virksomheter tatt den i bruk, og Riksrevisjonen gjør en sentralisert revisjon av roboten på vegne av mange revisorer.

Basert på DFØs presentasjon og beskrivelse av roboten, jobbet MRR-studentene i grupper med å utarbeide en plan for revisjon av roboten.

- Dette håper vi gir studentene et nyttig innblikk i hva de faktisk vil møte når de er ferdig med studiet og skal jobbe som revisorer. Det er veldig inspirerende å få forelese for studentene på denne måten. De stiller andre spørsmål og foreslår noen ganger helt andre løsninger enn erfarne revisorer gjør, sier seniorrådgiver Sylvi Nerskogen fra Riksrevisjonen, innleid som timelærer på Masterprogrammet i regnskap og revisjon.

Du kan lese mer om Riksrevisjonen her: om Riksrevisjonen og om DFØ her: om DFØ. Les mer om masterprogrammet i regnskap og revisjon her: om MRR.