Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Reisebrev: Studentbedrift fra UiA til St. Petersburg

Studentbedriften Gridd.ai deltok på International University start-up and spinoffs festival i St Petersburg 24.-28. juni 2019. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde av gammelt bygg i St. Petersburg.
Start-up-festivalen ble holdt i St. Petersburg 24.-28. juni. Foto: Privat

Skrevet av Lage Isachsen Gundersen fra studentbedriften Gridd.ai.

Den 25.februar legger Nyskaping ut et innlegg på Facebook. Der står det at den beste ideen fra UiA får innpass på International university start-up and spinoffs festival i St Petersburg. Både reise, kost og losji dekket dekket av St.Petersburg Higher School of Economics. En ukes konferanse avsluttes med en pitchekonkurranse der flere vinnere blir premiert. Selvfølgelig søker vi.  

Allerede i lobbyen på hilserunden finner jeg ut at det nasjonalitetene er mange – med deltakere fra blant annet USA, Skottland, Tyrkia, Israel, Italia og Sibir. Vi får gode anledninger til å bli bedre kjent, spesielt siden en voldsom trafikk mot St.Petersburg sørger for at den milen vi er nødt til å tilbakelegge hver morgen for å komme til universitet tar en time. Etter litt kaffe og mer mingling på universitet er vi i gang. Alle bedriften får et par minutter til å presentere seg, og vi blir presentert hvordan uken blir. Hver dag har vært sitt tema, med foredragsholdere som er eksperter innen sitt tema. I tur og orden skal vi gjennom markedsføring, salg, finansiering og pitch. Ikke minst er foredragene til Robert Neivert spennende. Han er en venture capitalist og jobber for 500 Startups som B2B-såkornsekspert. Her får vi en innføring i tankegangen til en VC og hvordan vi skal kapre deres interesse og skille oss ut i mengden av start-ups. Vi får også veiledning i hvordan skape en pitch som er en mester verdig.

Foto av Lage Isacshen Gundersen under pitchekonkurranse.

Lage Isachsen Gundersen i ilden under pitchekonkurransen. Foto: Privat

På kveldene er det andre aktiviteter i fokus. Mandag er det en guidet tur i kveldssola på en båt som tar oss gjennom byens nettverk av kanaler. Allerede her får du en inntrykket av noe jeg senere kan bekrefte, at St.Petersburg sentrum er en arkitektonisk perle. Etter at hver eneste tsar, guvernør og person av viss status følte trangen til å vise frem sin makt ved å bygge enten et slott, hus eller herregård, gjør at det er et vakkert og storslått byggverk rundt hver sving. Dagen etter foregår den guidede turen i buss med små gåturer for å se flere av attraksjonene på nært hold. Høydepunktene er statuen av Peter den store som skuer over elven Neva og Isak-katedralen, som bare ligger bare et steinkast unna hverandre. Onsdag er det klart for rosinen i pølsa, Vinterpalasset og Eremitasjen. En eldre dame forteller, med stødig engelsk, energisk om arkitektur, statuer og bilder og hvordan de henger sammen med historien. Museet har over 3 millioner kunstartefakter, blant annet statuer av Michelangelo og bilder av Leonardo da Vinci, van Gogh og Rembrandt. Høydepunktet er en mekanisk påfugl i gull fra slutten av 17.-tallet. Vi har flaks og er der tilfeldigvis den dagen i uka de demonstrere mekanikken der påfuglen strekker vingene og snur seg. Et mektig syn.

Fredag er det klart for det vi alle har ventet på, pitchekonkurransen. Allerede torsdag kunne jeg merke på både meg selv og de andre, at alvorligheten tok mer og mer over. Konkurransen foregår i to puljer, med lunsj som en naturlig pause. Jeg er nesten helt sist, og kjenner nervene kommer smygende etter hvert som jeg blir sittende og se på hvor dyktige de fleste er. I motsetning til meg er mange av dem rutinerte pitchere. I løpet av uken har jeg funnet ut at en av deltakerne finansierer store deler av selskapet sitt gjennom premier og kontakter han får på lignende opplegg av det vi er på denne uken, og estimerer at han har pitchet ideen sin over 50 ganger. Jeg med mine to ganger, en på engelsk, blir en junior i forhold. Til slutt er det min tur, og det går jeg føler jeg har gjør det bra. Etter et par vanskelige spørsmål setter jeg meg ned igjen, med en god følelse. Jeg føler det gikk bedre enn jeg forventet.

Bilde av Lage Isachsen Gundersen i en forelesningssal.

Det ble holdt flere foredrag under startup-festivalen. Foto: Privat

Dessverre blir det ingen premie, men jeg sitter allikevel og er fornøyd. Stemningen under den avslutningen er god, og flere synes nok det er deilig å være ferdig. Det har vært en lang uke.

Deretter er det tilbake på hotellet og få seg et par timers søvn, før avgang fra hotellet er 0230. Jeg tar flyet til Amsterdam med et par mine nye bekjentskaper, før jeg forlater dem et par håndtrykk og lykkeønskninger ved ankomst Schiphol.
Mens jeg sitter og spiser frokost og venter på boarding i retning Kristiansand, sitter jeg og tenker på uken som er gått. Den var intens, men interessant. Jeg traff flere dyktige, intelligente og ikke minst hyggelige mennesker, med spennende prosjekter på gang. Jeg gleder meg til å følge fortsettelsen deres, samtidig som vi Gridd.ai også skal utvikle oss.

Jeg vil gjerne takke HSE St.Petersburg og alle deltakerne for en fin uke, og tar med meg lærdommen fra uken videre inn i vårt eget selskapet, slik at vi skal lykkes best mulig.