0
Hopp til hovedinnhold

Advarte mot ny finanskrise: - Aldri sett så mye gjeld før

Er vi på vei mot en ny finanskrise? Temaet ble debattert under en finanskonferanse på UiA.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paneldeltakerne (fra venstre) Christian Bech-Moen, Edward Altman, Kiyohiko Nishimura og Adrian Blundell-Wignall, foto.
Paneldeltakerne (fra venstre) Christian Bech-Moen, Edward Altman, Kiyohiko Nishimura og Adrian Blundell-Wignall.

- Høy gjeld er ikke noe problem når økonomien går bra, men når den går dårlig blir det problematisk. Akkurat nå er vi inne i det niende året av en god økonomisk syklus, men den vil ta slutt, sa professor Edward Altman under en debatt på konferansen til Financial Management Association (FMA) på UiA den 15. juni.

Konkursekspert

Altman er kjent som ekspert på konkurser, og han advarte i 2007 mot den forestående finanskrisen. I debatten viste han til at den globale gjelden i dag er høyere enn den var før 2008. De største landene i verden er mest utsatt hvis det blir en ny krise, men han sa også at de nordiske landene har høyere gjeld nå enn i 2007.

Professor Edward Altman snakket om gjeld, og konsekvensene av den.

Professor Edward Altman snakket om gjeld, og konsekvensene av den, foto.

- Ingrediensene i en finanskrise er en eksplosjon av gjeld og en nedgang i økonomien. Vi har aldri sett så mye gjeld som det vi har nå, sa Altman.

Debattens deltagere var spesialrådgiver til OECDs generalsekretær, professor Adrian Blundell-Wignall, president for Japans statistikkbyrå, professor Kiyohiko Nishimura, investeringsdirektør i Oljefondet, Christian Bech-Moen, og professor Altman.

Over 300 deltagere

Debatten var en del av FMA-konferansen, som ble arrangert på UiA fra 12. til 15. juni med over 300 deltagere. Mannen bak konferansen er professor Lars Oxelheim ved Handelshøyskolen ved UiA.

Temaet for debatten var hva dagens gjeldssituasjon betyr for fremtidige investeringer. Moderator var professor Lars Oxelheim fra UiA.

Temaet for debatten var hva dagens gjeldssituasjon betyr for fremtidige investeringer. Moderator var professor Lars Oxelheim fra UiA, foto

- Deltagerne virket veldig fornøyde med konferansen, og mange var også begeistret over å være på UiA. Antallet forskningsartikler som ble sendt inn var det nest høyeste i FMAs historie. Det er fantastisk når en tar i betraktning at konferansen vanligvis holdes i verdensmetropoler. I tillegg til programmet er nettverksbyggingen som skjer her veldig viktig, sier Oxelheim.

Professor Adrian Blundell-Wignall.

Professor Adrian Blundell-Wignall, foto.

Investeringsdirektør i Oljefondet, Christian Bech-Moen.

Investeringsdirektør i Oljefondet, Christian Bech-Moen, foto.