Fakultetet samarbeider på en rekke nivåer med både næringsliv og offentlige institusjoner, samt akademiske miljøer regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Avtaler om samarbeid skal bygge på faktiske aktiviteter som prosjektoppgaver, forskning og lignende. Våres mål er og alltid utvikle vårt nettverk eksternt, og derfor er vi åpen for dialog rundt samarbeid.
Under fanen «Samarbeidsavtaler» finner du et utvalg av aktiviteter vi kan tilby samarbeid på. Aktivitetene har som formål å knytte UiA og næringslivet tettere sammen gjennom en intensjonsavtale, som betyr at dette ikke er bindene på noen som helst måte.
1. Samarbeidsavtaler
Fakultetet samarbeider med Handelshøyskolen om intensjonsavtaler med næringslivet regionalt og nasjonalt. Avtalene har som formål å knytte UiA og næringslivet tettere sammen gjennom en rekke aktiviteter. Sammen skal vi:
Gjøre det enklere å komme i kontakt med rett fagmiljø.
Holde studiene oppdaterte.
Sette studentene i kontakt med næringslivet, gjennom prosjektoppgaver og ansettelse.
Samarbeidsområder
Bachelor- og masteroppgaver:
Bacheloroppgaver gjennomføres våren i studentenes tredje år og avsluttes med en oppgave tilsvarende et halvt semester (400 timer). Masteroppgaver gjennomføres våren femte året og tilsvarer et helt semester (800 timer). Forslag til oppgaver innsendes til fakultetets kontaktperson eller til kompetansetorget innen september/oktober året før. Oppgaven bearbeides deretter av UiA i samråd med oppdragsgiver og utleveres til mulige studenter.
Studentene velger blant de oppgaver som utleveres og tildeles deretter en veileder og en kontaktperson hos oppdragsgiver. Oppdragsgiver har stor mulighet for å påvirke prosjektinnhold og fremdrift, men må også være forberedt på å investere noe tid. Dersom det er større utgifter forbundet med prosjektet, f.eks. bygging av prototyper eller omfattende måleoppgaver, må oppdragsgiver eventuelt dekke disse utgiftene.
Gjesteforelesninger/foredrag i virksomhet:
Dette er typisk i forbindelse med enkelt-arrangementer og avtales fortløpende.
To’er stilling på UiA:
Dette er typisk 10-20% stillinger på UiA der personer fra oppdragsgiver med relevant kompetanse innen bestemte felter kan ansettes til enten å drive undervisning, forskning eller nettverksbygging. Her er det UiA’s ansvar å avdekke og formulere behov og virksomhetens ansvar å formidle dette til relevante ansatte.
Forsker tilsatt i virksomhet i mindre stilling:
Dette er typisk 10-20% stillinger i bedrift, der personer fra UiA med relevant kompetanse kan ansettes til enten å drive utvikling, forskning eller nettverksbygging (f.eks ansatt fra UiA til FoU-avd. i bedrift). Her er det virksomhetens ansvar å avdekke og formulere behov og UiA’s ansvar å formidle dette til relevante ansatte.
Student tilsatt i bedrift i mindre stilling:
Dette er typisk 10-20% stillinger der studenter fra UiA med relevant kompetanse er ansatt i bedriften i en periode på f.eks. 6 måneder eller et år. Her er det bedriftens ansvar å avdekke og formulere behov samt gjennomføre ansettelsen. UiA har ansvar for å legge til rette for kontakten til de relevante studieretninger og studerende.
Forskningssamarbeid:
Dette er typisk felles søknader om økonomisk støtte til gjennomførelse av forskningsprosjekter av interesse for bedriften. Her har bedriften og UiA et felles ansvar for å identifisere ansatte som kan gå inn i et slik samarbeide og identifisere søknadsmuligheter.
Etter- og videreutdanning:
Her kan det være aktuelt å definere kompetansebehov og utvikle tilbud i henhold til dette. Her har UiA og virksomheten et felles ansvar.
Felles konferanser, workshops, seminarer og lignende:
Det kan være ønskelig å ha felles arrangementer for å synliggjøre kompetansemiljøet i regionen eller fasilitere erfaringsutveksling.
Positiv omtale:
Dette kan avtales ad-hoc. Det er UiA’s ansvar å ta kontakt og anmode om uttalelser i forbindelse med eksponering av studier, forskningsgrupper, studentaktiviteter og andre spesifikke initiativ der bedriften har et positivt inntrykk.
2. Strategisk samarbeid
Strategisk samarbeid er viktig for oss på fakultetet ettersom det åpner muligheter for å dele kompetanse med næringslivet.
Dette gjør at vi på fakultetet kan dra nytte av ekstern kompetanse, samt at næringslivet kan benytte seg av det varierte mangfold av kompetanse som fakultetet tilbyr. Det er spesielt interessant med avtaler som strekker seg over lengre perioder.
Forespørsler om samarbeid kan rettes til opplistede kontaktpersoner. Disse vil sørge for at hver enkelt forespørsel involveres mot riktig fagmiljø.
3. Forskningssamarbeid
The faculty has a wide-spread research profile, spanning over life science, natural science, engineering and educational research.
With the two national recognized centers of excellence in MERGA (mathematics didactics) and Offshore Mechatronics, the faculty has displayed its ambition to foster and build international reputation and impact in research.
Other strong research centers are CAIR (AI), Wisenet (Cyber Physical Systems and renewable energy). We have a strong orientation towards applied research and innovation, our campus in Grimstad has state-of-the-art innovation infrastructure on mechatronics, materials and eHealth.
4. Internasjonalt samarbeid
Faculty of Engineering and Science has a three-pronged approach to internationalization.
We develop academic partnerships abroad to strengthen our own study programs through student and staff mobility (1), furthermore, we engage with international partners to push the Faculty’s multifaceted research (2) and innovation (3) agenda, benefitting both public and private sectors.