Skolelaboratoriet er forankret i forskningsgruppa i Naturfagdidaktikk som blant annet forsker på bruk naturvitenskapens historie i undervisning og læring og bruk av et utvidet læringsrom i naturfag. Forskningsgruppa har en egen nettside: https://www.uia.no/forskning/teknologi-og-realfag/naturfagdidaktikk
Fra høsten 2018 er "Skoleenga" er et hovedprosjekt for både Skolelaboratoriet og forskningsgruppa.
«Skoleenga» – et mangfoldig læringsrom
Innsikt i det fantastiske mangfoldet av livsformer som finnes kan være fascinerende, men samtidig overveldende. Hvordan skal vi gripe det an? I prosjektet skal vi sammen med lærere og elever undersøke hvordan vi kan observere, beskrive, systematisere og forklare biologisk mangfold. Prosjektet skal gå over 3,5 år og innledes med et kurs for lærerne som deltar og videre følge lærerne og deres elever fra 5. til og med 7. trinn. Undervisningen skal forankres i historiske eksempler som viser hvor dagens kunnskap kommer fra og hvilke spørsmål den er et svar på. Eksemplene skal få frem mangfoldet av tilnærminger og fokusere på hvordan naturvitenskapelig kunnskap bygges. Som et kontrapunkt til de historiske eksemplene vil vi bruke et dagsaktuelt eksempel som handler om hvordan vi kan undersøke og øke artsmangfoldet i en konkret blomstereng. Vi vil etablere «Skoleenga» hvor både elever, lærere, studenter og forskere kan studere samspillet mellom de ulike organismene i enga, oss selv inkludert.
Målet er å opprette et langsiktig prosjekt som kan gi verdifulle forskningsdata over tid som både handler om kartlegging av det biologiske mangfoldet i blomsterenga, men også om hvordan vi på ulike måter kan lære og undervise om dette mangfoldet. Prosjektet er en konkretisering av ideen om Skolelaboratoriet som en møteplass mellom universitet og skole hvor alle parter kan forske og bidra til utvikling av ny kunnskap. I dette tilfellet vil «laben» være et utvidet læringsrom som både rommer klasserommet og blomsterenga. De historiske eksemplene utvider læringsrommet ytterligere ved at temaet blir en del av en større fortelling som handler om hvordan vi gjennom naturvitenskapen kan forstå verden og oss selv i den.
Prosjektet gjennomføres som et phd-prosjekt med tittelen: Hva er en art? Fenomenet biologisk mangfold i historie, undervisning og læring (Anne Lien) og som en del av en post-doc stilling (Anne Vegusdal).
Kjemi i det fri
Sentrale personer i prosjektet er faglærere på UiA (Monica Lian Svendsen og Jorunn Larsen) i samarbeid med mediesenteret ved Maurico Cifuentes, og Trond Rasmussen som underviser naturfag i grunnskolen (Holte skole). Gjennom prosjektet ønsker vi å benytte teknologi for å åpne mulighetene for læring utenfor klasserommet, og utvikler derfor en digital læringsløype på uteområdene til campus Gimlemoen i Kristiansand. Læringsløypa vil være bygget opp rundt naturfaglige fenomener, og vi benytter studentaktive undervisningsformer i overgangen mellom den fysiske og den virtuelle verden, der refleksjoner rundt observasjon og teknologi har en sentral rolle. Ved hjelp av mediesenteret på UiA utvikles det i prosjektperioden bl.a. time laps, filmklipp som viser korte demo-forsøk på lab og bildearkiver som skal legges inn i den digitale læringsløypa. For elever som benytter løypa som del av sin undervisning vil innsamling av ulike data (bilder, video, lyd, refleksjoner, skriftlige svar på spørsmål, m.m.) gi elevene erfaring med digital rapportering fra praktisk aktiviteter. Skolelaboratoriet har etablert et tett samarbeid med Naturmuseet om flere samarbeidsprosjekter ved universitetet. Når den digitale læringsløypa er klar for bruk i 2020 ser vi for oss at Naturmuseet sammen med Skolelaboratoriet kan invitere skoleklasser til å komme og utforske den digitale læringsløypa, der museet har den «daglige driften» av løypa, deler ut utstyr til elevene osv. Utviklingen av læringsløypa med tilhørende teknologi (apper osv.) gir også mulighet for stor grad av tverrfaglighet og overføringsverdi til andre fagområder ved lærerutdanningen.
Utvikling av digitale elementer i læringsløypa vil innlemmes i emnet Nat 115 Naturfag 1 (GLU 1-7), et emne som inngår i Grunnskolelærerutdanningen (1-7) ved UiA. Undervisningsopplegget vil ta for seg temaer som undervises i naturfaget, men det vil også være overføringsverdi til andre fag i lærerutdanningen (LU) og til fagene i grunnskolen. Målet er å tilpasse undervisningsmetoden slik at studentene opparbeider seg både en faglig og en profesjonsfaglig digital kompetanse som de får bruk for når de kommer ut i skolen. Vi prøver å oppfordre studentene til å tørre å prøve nye ting, og planlegger å la studenter få prøve ut gjennomføring av et selvlaget undervisningsopplegg med elever på skolebesøk til UiA i undervisningen på Campus. Dersom det lar seg gjøre ønsker vi også å jobbe for at studentene tar med seg undervisningsopplegget ut i praksisperioden sin samme semester. Løypa vil også etter hvert gjøres tilgjengelig for lærere i skolen, deres elever og andre interesserte. Utvikling/utprøving av denne type digitalt undervisningsopplegg i lærerutdanningen her på UiA tror vi vil styrke studentenes profesjonsfaglige digitale kompetanse og evne til å tenke nytt og kreativt. Vi håper studentene utvikler et ønske om å benytte seg av og evt. også utvikle lignende opplegg i sitt videre lærervirke.
Tverrfaglig samarbeid Kunstfag og Naturfag – «Hva er observasjon?»
Prosjektet er finansiert av FoU-midler fra Avdeling for Lærerutdanning ved UiA. Undervisningsdelen ble gjennomført våren 2019. GLU-studenter i hhv. naturfag (Nat115) og kunstfag (KH137) deltok i en tverrfaglig workshopuke ved Naturmuseet. Arbeidet munnet ut i utstillinger og inspirasjon til videre undervisnings- og formidlingsopplegg for skoleklasser på Naturmuseet. Nyhetssak UiA: https://www.uia.no/nyheter/serverte-snadderbuffet-for-munkelus Det var et mål i prosjektet å undersøke hvordan studentene med ulike fagbakgrunn sanser, observerer, beskriver og systematiserer biologisk mangfold på like og ulike måter, og hvor det kan oppstå synergieffekter. I denne sammenheng var det også et mål utvikle arbeidsmåter og metoder for tverrfaglig samarbeid i lærerutdanningen. For lærerstudentene tror vi at et tverrfaglig samarbeid som setter i gang en samtale vil gjøre dem mer bevisst sitt faglige ståsted og samtidig rive ned noen barrierer mellom fagene, som har en verdi i seg selv. Prosjektet utfordret studentene i forhold til praktiske, utforskende og estetiske arbeidsmåter og ga dem verdifulle erfaringer som de kan ta med seg i sin egen praksis.