En ny og lovende matfisk fra Froland
Abbor er en lite utnyttet ressurs her til lands, men det ønsker det nyopprettede selskapet Frolandsabbor nå å gjøre noe med.
- Målet på sikt er å etablere et landbasert produksjonsanlegg for foredling og salg av abbor som matfisk, sier prosjektleder Olav Rosef i Frolandsabbor og medgir samtidig at det er ennå en ganske lang vei frem til de har et ferdig kommersielt oppdrettsanlegg.
Flere viktige steg skal tas før de er i mål, blant annet må de få konsesjon til å drive med abbor-produksjon.
- Vi er godt i gang med å utarbeide nødvendig dokumentasjon, men det er et omfattende og tidkrevende arbeid – så vi vet ikke helt når vi har dette på plass, sier han.
Et annet steg på veien er å skaffe seg mer grunnleggende kunnskap om abbor og videreforedling av den. For siden det ikke finnes noen som driver med kommersiell oppdrett av abbor i Norge, er kunnskapsgrunnlaget enn så lenge rimelig tynt.
- Det er mange ting vi må finne ut av om abbor-produksjon, sier Rosef og forteller at de samarbeider med NIVA om to parallelle forskningsprosjekter – som blant annet Blått kompetansesenter sør støtter.
- Det ene prosjektet skal gi oss ny kunnskap om hva som vil være den beste måten å klekke rogn og fôre abboryngel på, både med tanke på å sikre høy overlevelse og best mulig tilvekst.
Abbor skiller seg nemlig fra ørret, laks og røye ved at den gyter om våren på stille vann når temperaturen er på 6-8°C, og ved at den er liten ved fødsel; den er omtrent 5,4 mm lang og veier rundt 0,8 mg , samt mangler den store plommesekken som både ørret, laks og røye har. Det betyr at den må ha riktig næring ganske umiddelbart etter klekking.
- I dette arbeidet skal vi ta inn befruktet egg fra et lokalt vann, klekke rognen og teste ut tre fôringsregimer for å finne et som egner seg for videre i oppdrettsproduksjon av abbor, sier han og forteller samtidig at prosjektet er godkjent av Mattilsynet og at arbeidet er i gang.
Det andre forskningsprosjektet dreier seg i all hovedsak om å finne ut hvorvidt villfanget abbor lar seg domestisere, og om det er mulig å få den til å spise ferdigprodusert oppdrettsfôr. Også her har Mattilsynet gitt sin godkjennelse.
- Vi skal teste to ulike fôrtyper, hvor vi parallelt måler og evaluerer både fôropptak og vekst hos fisken, forteller han.
Målet er å finne fôringsmetoder som kan hjelpe dem til å estimere fôringsintervall og hvilket fôr som egner seg best for villfanget abbor.
– Ved å ta ut abbor fra overbefolkede vann og få dem til å spise, så kan vi både få en god lokal matressurs ut av det, samtidig som vi bedrer kvaliteten på annen fisk i vannene, som for eksempel ørret.
Skissen viser deres planlagte anlegg for produksjon av abbor. Målet er å få dette opp og stå på sikt.
Begge forskningsprosjektene skal gjennomføres i sommer og avsluttes og evalueres i høst.
- Vi gleder oss til å komme skikkelig i gang fordi vi lenge har sett potensialet til abboren, hvordan den kan forvaltes på en samfunnsmessig bærekraftig måte, og samtidig gagne lokalsamfunnet.
Utfordringen er å finne nøkkelinvestorer som brenner for konseptet, forteller han.
- Muligheten til kommersiell drift ligger der, men anleggs- og forvaltningsstrategi må tilpasses abboren.