Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Det eneste slakteriet i sitt slag på Sør-Østlandet

Her har de bygd et unikt fiskeslakteri som skal ruste dem for en ny næring. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ørreten blir pakket og sendt i slike kasser.
Ørreten blir pakket og sendt i slike kasser.

- Med dette spesialbygde slakteriet blir vi en viktig aktør i næringen vi mener har en lys fremtid i norsk, bærekraftig matproduksjon, sier Andreas Lindhom, prosjektleder i det mandalsbaserte selskapet Fiskelaget. 

 

Næringen han viser til er produksjon av ørret og røye i ferskvann. Til forskjell fra tradisjonell lakseoppdrett i sjø, skjer denne i merder i innlandsvann. Sirdalsørret, den urnorske fjellørreten, og røye får vokse seg til en størrelse på rundt 600 gram til 1,5 kilo, før de er klare for å bli sendt til slakteri, foredling – og så til slutt til forbrukerne.

Problemet inntil nå, ifølge Lindhom, har vært mangelen på fiskeslakteri tilpasset disse fiskeartene. Fiskeprodusentene har måtte ty til lakseslakteriene. Men siden disse er skalert på laks, som er en langt større fisk, er både maskiner, kniver og utstyr for stort. 

 

- Maskiner for å plukke ut bein i laks, for eksempel, kan ikke brukes på mindre og fastere fisk som røye og ørret,  sier han og poengterer ettertrykkelig at for å lykkes i næringen, har det vært helt avgjørende å få til en bedre og mer effektiv løsning.

- Og det har vi jo nå med det nye slakteriet vårt. Det er det eneste slakteriet i sitt slag på Sør-Østlandet som kan ta i mot disse artene, forteller Lindhom. 

 

Fikk støtte fra Blått kompetansesenter Sør

Det nybygde slakteriet, som er bygd med økonomisk støtte fra Blått kompetansesenter Sør, er reist ved fiskemottaket på Gismerøya i Mandal. Bygget var ferdig for få uker siden, og ble tatt i bruk med en gang. 

 

- Vi har en kapasitet på 15 tonn ørret eller røye per dag, så vi er bygd til å tåle storskalaproduksjon. 

 

Målet er å slakte rundt 5-600 tonn fisk i løpet av 2022, for så å gradvis øke med rundt 200 tonn årlig i årene som kommer.

 

- Det som også er spesielt er at vi har fått til et samarbeid med andre i aktører i næringen og har klart å få til en produksjonsflyt og infrastruktur alle drar nytte av, forteller den daglige lederen.  

 

Med i samarbeidet er fiskeprodusentene av Vidar Birkeland i Lundevann, Norsk Ørret på Tonstad og Telemarksrøye. Disse leverer fisk til Fiskelaget, som slakter den og gjør den klar til salg. 

 

Nye arbeidsplasser

Lindhom er utrolig glade for støtten selskapet har fått fra Blått kompetansesenter Sør, og understreker at det har gjort det mulig for dem å komme i mål med slakteriet – og ta skikkelig sats i den nye næringen. I tillegg har det gitt en bonuseffekt: En arbeidsplass. 

 

- Det er veldig viktig for oss å skape nye, varige arbeidsplasser med pengestøtten vi får. Etter mitt skjønn må det alltid være målet med å gi og få støtte, og det har vi klart å få til i dette prosjektet. Det er vi stolt av, sier han.

 

Likevel innrømmer han at alt ikke gikk like smertefritt i starten. For det å skulle navigere gjennom forvaltningen – og få nødvendige godkjenninger fra Mattilsynet, Veterinærinstituttet og andre myndigheter, har vært utfordrende. Fra de startet søkandsstrømmen til de var i mål, var det gått halvannet år. 

 

- Når du skal starte opp i en ny næring, finnes det ikke noe tilpasset regelverk. Konsekvensen er at det er forferdelig tungt å få ting gjennom. Det er uheldig, for det gjør det unødvendig vanskelig å være innovativ. Og det fikk vi merke til gangs.

 

Har mål om å bygge videre

Heldigvis er det et avsluttet kapittel, og målet videre er å effektivisere samarbeidet med fiskeprodusentene, øke slakteriets kapasitet og dermed bidra til å skape enda flere arbeidsplasser. Helt konkret forteller Lindhom at han håper de har utvidet slakteriet med en fileteringslinje om et år eller to. 

- Drømmen er også at vi får systemer for å foredle fisken her på huset, som for eksempel å røyke den selv. I dag er det jo som oftest slik at norsk fisk sendes ut i verden som en råvare, og så skjer fordelingen andre steder. Men nå som teknologien har blitt bedre, kan vi ta mye av fordelingen tilbake til Norge. Og dette vil vi være med på, sier han.  

 

 

Her er (f.v.) Vidar Birkeland, ørretprodusent og salgsleder i Norsk ørret AS og Mads Dorenfelt, røyeprodusent og daglig leder i Telemarkrøye AS, på befaring i slakteriet.

 

Ciprian Lasc er leder for slakteriaktiviteten ved Fiskelaget AS. Her er han i det nye slakteriet.