0
Hopp til hovedinnhold

Teknologielever fra Telemark nysgjerrige på UiA

Tre videregående skoler fra Telemark kom til UiA Campus Grimstad for å forberede seg til nytt utdanningstilbud i programmering og modellering. 

Bilde av elever og lærere fra Telemark som får omvisning hos Align racing.
Elever og lærere fra videregående skoler i Telemark besøkte UiA campus Grimstad og fikk blant annet omvisning hos Align Racing (foto: Anett Hauso).

– Vi hadde hørt at UiA har et sterkt miljø innen kunstig intelligens. Da jeg spurte elevene om å dra og se med egne øyne hva UiA kan tilby, var de veldig interesserte, sier Trond Hulløen, lærer ved Skien videregående skole. 

Skien videregående skole samarbeider med Porsgrunn og Bamble videregående skoler for å forberede et nytt utdanningstilbud innen programmering og modellering med oppstart høsten 2019. 

Fredag 1. mars besøkte 16 teknologiinteresserte elever og 3 lærere Fakultet for teknologi og realfag på UiA, Campus Grimstad. Der fikk de en hel dag med omvisning og orientering om studiene og labbene. 

Sannheten om kunstig intelligens

Førsteamanuensis Morten Goodwin introduserte kunstig intelligens for elevene og lærerne på besøk. Han underviser og er forsker tilknyttet Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR) på UiA. 

Bilde av Morten Goodwin, førsteamanuensis på UiA, som introduserte de teknologiinteresserte elevene og lærerne for fagområdet kunstig intelligens (foto: Anett Hauso).

Morten Goodwin, førsteamanuensis på UiA, introduserte de teknologiinteresserte elevene og lærerne for fagområdet kunstig intelligens (foto: Anett Hauso).

– Utviklingen innen kunstig intelligens går fremover med enorm hastighet. Nylig har vi sett nye innovasjoner som vil revolusjonere hvordan vi jobber. Dette vil ha en dyp innvirkning på samfunnet og arbeidsmarkedet framover, sier Goodwin. 

Han fortalte også om etiske problemstillinger knyttet til kunstig intelligens. Goodwin eksemplifiserer ved å fortelle om Kina som har opprettet et overvåkningssystem basert på kunstig intelligens. 

– Når personer sniker i køen, oppfører seg upassende eller røyker på offentlig sted vil systemet fange det opp. Systemet fører et slags regnskap på handlingene og personene vil straffes og miste rettigheter deretter. Mangel på personvern gir Kina store fordeler innenfor datainnsamling, men på bekostning av personvernet til innbyggerne. Det er spesielt viktig med personvern i den digitale verden vi lever i, sier Goodwin. 

Goodwin oppfordrer elevene til å studere kunstig intelligens på UiA. 

– Det er mye interesse og et veldig godt miljø for IKT og kunstig intelligens på UiA, Campus Grimstad. Jeg tror at studier innen dette vil kunne gi et unikt konkurransefortrinn i en IT-verden i stadig endring, sier han. 

Bilde av Erik Gabrielsen, bachelorstudent i elektroingeniør, forklarer hvordan elektronikken fungerer (foto: Anett Hauso).

Erik Gabrielsen, bachelorstudent i elektroingeniør, forklarer hvordan elektronikken fungerer (foto: Anett Hauso).

Full dag med inspirasjon

I tillegg til forelesning om kunstig intelligens, fikk de besøkende en introduksjon i programmering av Einar Martin Egeland Johnsen og Jonas Gunnereng Heer. De er masterstudenter i IKT. 

Elektronikkstudier ble presentert av universitetslektor Ragnhild T.V. Larsen, etterfulgt av omvisning i Mekatronikk Lab, Mechatronics Innovation Lab (MIL).

Elevene og lærerne fikk også se hva studentene kan engasjere seg i på fritiden. I den tverrfaglige studentforeningen Align Racing er målet å konstruere, designe og bygge en fullskala formelbil som studentene skal delta i internasjonale løp med. 

Elevene er enige om at de har fått et godt inntrykk av studiestedet UiA, Campus Grimstad etter besøket. 

Bilde av Miriam Skauen Harestad (17 år) og Emma Sofie Helvin (17 år) er elever i andre klasse ved Porsgrunn videregående skole. De fikk et godt inntrykk av teknologimiljøet på UiA (foto: Anett Hauso).

Miriam Skauen Harestad (17 år) og Emma Sofie Helvin (17 år) er elever i andre klasse ved Porsgrunn videregående skole. De fikk et godt inntrykk av teknologimiljøet på UiA (foto: Anett Hauso).

– Det var veldig interessant å høre om studieretningene og alle mulighetene som er i Grimstad. Det virker som det er et veldig godt studiemiljø her, sier syttenåringene Miriam Skauen Harestad og Emma Sofie Helvin, elever i andre klasse ved Porsgrunn videregående skole.

UiA opplever interessen fra telemarkskolene veldig positivt. 

– Vi håper at elevene og lærerne fikk et innblikk i høyere utdanning, og da spesielt innen teknologi og realfag. Målet var å fortelle litt om hva UiA kan tilby dem som studenter, og hvilke muligheter dette kan gi dem for videre valg, sier Geir Kløkstad, seniorrådgiver og administrativ koordinator av studiene på Fakultet for teknologi og realfag.