Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold
Professor Morten Øgård ved det interaktive Kommunekompasset, Kvalitetsmässan 2019

Kvalitetsmässan - møteplassen for svensk offentlig sektor

Den svenske Kvalitetsmässan er den viktigste møteplassen for aktører i svensk offentlig sektor, SAKOMs faglige leder og professor Morten Øgård var invitert som innleder og som medlem av nominasjonskomiteen og juryen for kåringen av Sveriges kvalitetskommune. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det overordnede temaet for årets Kvalitetsmässan var Et smartere samfunn. Senter for anvendt kommunalforskning var tilstede på årets konferanse som bidragsyter og deltaker. 

Kommunekompasset og kåringen av svensk Kvalitetskommune 

Sveriges Kommuner och landsting (SKL), tilsvarende norsk KS, kårer annenhvert år Sveriges Kvalitetskommune. Et viktig verktøyet i arbeidet med kvalitet i svenske kommuner og i kåringen av Kvalitetskommunen er Kommunekompasset. Kommunekompasset er et verktøy utviklet av professorer ved SAKOM Harald Baldersheim og Morten Øgård, og benyttes i dag av både svenske og norske kommuner for å måle kvaliteten på arbeidet i kommunene. Kommunekompasset måler kvalitet i kommuner gjennom en rekke ulike indikatorer, bl.a. demokrati, arbeidsmiljø, ledelse, samfunnsutvikling m.m. 

Øgård er i dag involvert både som medlem av nominasjonskomiteen og i juryen for kåringen av Sveriges Kvalitetskommune. Øvirge medlemmer i juryen for Sveriges Kvalitetskommune i 2019 var Vesna Jovic (tidl.leder for Sveriges Kommuner och Landsting), Göran Arrius (ordfører i Saco), Henrik Edman (direktør for Kvalitetsmässan), Veronica Magnusson (ordfører i Vision) og Hans Petersson (Kommunforskning i Västsverige - KFI). 

Helsingfors mottok utmerkelsen som Sveriges Kvalitetskommune i 2017, og på Kvalitetsmässan 2019 var det kommunen Sollentuna som stakk av med prisen. Sollentuna ligger like nord for Stockholm og utmerket seg bl.a. gjennom å ha et velfungerende samspill mellom politikere og kommunens administrasjon

Du kan lese mer om Sveriges kvalitetskommune hos Sveriges Kommuner och landsting (SKL)

Se nærmere informasjon om Kommunekompasset ved SKL og KS nettsider

Kommunesamarbeid og kommunesammenslåing

Et viktig tema i den svenske kommunesektoren har de siste årene vært temaet om kommunesammenslåing. Den svenske regjeringen satte i 2017 i gang en bred parlamentarisk utredning omkring kommunestrukturen i Sverige, og temaet ble belyst i en todelt sesjon ved årets Kvalitetsmässan med tittelen Kommunesammenslåing eller Kommunesamarbeid? 

I den første delen av sesjonen var professor Morten Øgård ved SAKOM invitert som innleder, i tillegg til Niklas Karlsson, formann i den svenske kommuneutrdeningen og forsker Siv Sandberg fra Åbo Akademi. Innlederne var enige i at kommunesamarbeid og kommunesammenslåing ikke er gjensidig utelukkende, men at kommunenes kontekst burde være styrende for om en sammenslåing eller samarbeid er det mest formålstjenlige for den enkelte kommune og dens innbyggere. 

I del to av sesjonen presenterte nordiske rådmenn deres tanker og erfaringer rundt samarbeid og sammenslåinger i deres kommuner. Innlederne var kommunedirektør (rådmann) Åsa Bellander ved Sundsvall kommune i Sverige, Patrik Nygren, statsdirektør ved Pargas kommune i Finland og rådmann Norman Udland ved Lyngdal kommune. Udland presenterte sine erfaringer med kommunesammenslåingen av Nye Lyngdal (tidl. Audnedal og Lyngdal) og viktigheten av arbeidet med organisasjonskulturen i prosessen. 

Les mer om prosjektet i samarbeid med Nye Lyngdal ved SAKOM.