Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kompetansegap hos kommunale ledere

Forskere ved Senter for anvendt kommunalforskning stiller spørsmål ved om norske kommunale ledere har den kompetansen som kreves for å håndtere både dagens og fremtidens utfordringer. Forskning fra SAKOM viser et kompetansegap hos kommunale ledere. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kompetansegap
Kompetansegap

Det stilles nye og større krav til ledelse når kommunen blir større og mer kompleks. Men lederne selv mangler den kompetansen som trengs, viser ny forskning fra Senter for anvendt kommuneforskning ved Universitetet i Agder (UiA).  (Kilde Dagens Perspektiv, 23.01.20)

Forsker Linda Hye og professor Morten Øgård sin forskning om kommunale lederes lederkompetanser er denne uken omtalt i flere artikler i tidsskriftet Dagens Perspektiv. SAKOMs forskning om kaster lys over kommunale lederes lederkompetanser og om de har de kompetanser som trengs i norsk kommunesektor. Dagens kommuneledere skal ikke bare forvalte tjenester og kontrollere ressursbruk, men de skal i tillegg utøve ledelse som bidrar til endring, innovasjon, gode tjenester for innbyggerne og mye mer.

650 kommunale ledere er blitt spurt om å vurdere følgende:

-          Hvilke lederkompetanser har kommunale ledere?

-          Hvilke lederkompetanser mener du er de viktigste?

-          Hvilke lederkompetanser anvender kommunale ledere?

 

Resultatene viser et kompetansegap

Resultatene viser at det finnes et gap mellom hva de vurderer at de har av lederkompetanser, hva som er de viktigste og hvilke lederkompetanser som faktisk anvendes.

Det mest kritiske gapet gjelder lederkompetanser som handler om innovasjon og nytenkning i samarbeid med eksterne aktører.

–  De har rett og slett ikke den kompetansen de trenger. De scorer lavt på nesten alle kompetansene. Dette er nifst, sier Morten Øgård. Dessuten er det et stort gap mellom hva de sier de kan og hva de sier er viktig. Det er altså et stort underskudd mellom viktighet og behov og reell kompetanse.

(Kilde Dagens Perspektiv, 23.01.20)

 

Videre lesing

Vi anbefaler videre lesning av SAKOMs forskning både hos Dagens Perspektiv og Kommunal Rapport:

Professor: Kommunale ledere mangler nødvendig kompetanse: Kommunale ledere er ikke kvalifisert til å fylle kravene til framtidas organisasjoner. Det mener professor Morten Øgård ved UiA. (Kommunal Rapport 15.01.20)

 

Stort underskudd ­mellom behov og reell kompetanse: Norske kommuner mangler kompetanse innen innovasjon, nytenking og for å skape løsninger i samarbeid med eksterne miljøer. (Dagens Perspektiv 23.01.20)