Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Spørsmålet om vindkraft er en verdidiskusjon

– Folk vil vite hvorfor og for hvem vindkraften skal bygges ut. Førsteamanuensis Mikaela Vasstrøm etterlyste en mer verdiorientert politikk rundt vindkraft på seminaret «Hva skjer med norsk vindkraft» under Arendalsuka.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikaela Vasstrøm snakker foran en forsamling.
På Arendalsuka: "Hva skjer med norsk vindkraft?" var spørsmålet som ble stilt av arrangørene ved Fridtjof Nansens Institutt (foto: Fridtjof Nansens Institutt)

Mikaela Vasstrøm forsker på politikken rundt vindkraftutbygging, gjennom forskningsprosjektet WINDPLAN. Hun har sammen med kolleger foretatt en rekke intervjuer med kommuneansatte, vanlige innbyggere, næringslivet, og både tilhengere og motstandere av vindkraft. Under Arendalsuka deltok hun på arrangementet som Fridtjof Nansens Institutt organiserte, og ga innspill til debatten om veien videre for norsk vindkraft. Også Tor Håkon Jackson Inderberg, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, presenterte poeng fra sin forskning.

Vasstrøm påpekte at norsk vindkraftpolitikk i stor grad har vært markeds- og klimaorientert, og at det underveis i prosessen har vokst frem nye krav om en mer rettferdig vindkraftpolitikk. Motstanden og reaksjonene har handlet om utbyggingsprosesser, fordeling av byrder og goder, natur- og landskapskonsekvenser, og ikke minst spørsmålet om behov og formål for utbyggingen.

I sin kontakt med kommunene har hun sett at mange syns det er vanskelig å forstå begrunnelsen for utbyggingen: hvorfor Norge med sitt kraftoverskudd har behov for å bygge ut mer kraftproduksjon. 

Ifølge Vasstrøm bør disse verdidiskusjonene tas politisk, og premissene for debatten må bli tydeligere:

– Bør vi i større grad diskutere hvorfor og for hvem vindkraft skal bygges ut? Kan det tenkes at motstanden ville blitt mindre hvis formålet var tydeligere debattert og formulert?

I debatten som fulgte deltok Ruth Grung (Arbeiderpartiet), Lars Haltbrekken (SV) Tord Lien (NHOs regiondirektør for Trøndelag), Synnøve Kvamme (Naturvernforbundet), Eivind Heløe (Energi Norge) og Kjetil Lund (NVE).

Les også

Ingen ny norsk vindkraft på ti år. NVE-sjefen spår full stopp (TU.no)

Neppe særlig mer vindkraft de neste 5 til 10 årene (forskning.no)

What shapes Norwegian wind power policy? Analysing the constructing forces of policymaking and emerging questions of energy justice (Vasstrøm og Lysgård i Energy Research & Social Science, juli 2021)