Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Er desentralisert utdanning svaret på regionenes utfordringer?

Etter en lang historie med sentralisering av utdanningssektoren tar nå flere til orde for geografisk spredning av studiesteder og utdanningstilbud. Men er dette rett svar på regionenes utfordringer?

Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer
Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer (foto: HiNN)

Utviklingen i UH-sektoren har gjennom de siste tiårene gått fra satsing på konsentrasjon og større enheter til et forsøk på styrking av det regionale utdanningstilbudet under nåværende regjering. Et grep regjeringen har tatt er en støtteordning for studiesentre rundt om i landet, for at flere skal få tilgang til fleksibel utdanning der de bor. I tillegg har det blitt tatt til orde for flere desentraliserte studietilbud ved fagskoler, høyskoler og universiteter.  

Den siste tiden har diskusjonen blant annet handlet om hvorvidt det er riktig å bygge opp nye studiesentre fremfor å ta vare på flercampusene som allerede eksisterer. Se Khrono: Gir Hatlen pepper for mangel på forslag om flercampusmodeller

Erfaringer fra Norge og Danmark

Professor Jon P. Knudsen har den regionale UH-sektoren som et av sine forskningsområder og skal lede seminaret 8.juni, hvor dagens situasjon i Norge ses opp mot utviklingen og debatten i Danmark.

Jon P. Knudsen

Professor Jon P. Knudsen leder seminar og paneldiskusjon om desentralisering i utdanningssektoren.

– I Danmark har utdanningsinstitusjonene blitt pålagt å desentralisere. Det er interessant at det vi tenker på som et lite land, uten de samme geografiske utfordringene som oss, likevel har tatt såpass drastiske grep. I seminaret vil vi få presentert erfaringer som kan gi nyttige perspektiver til den norske debatten, sier Knudsen.

Panelsamtalen vil gå nærmere inn på betydningen for Agder og hvordan spre kompetansen i denne regionen. Ifølge Knudsen er det duket for en spennende samtale:

– Hva tenker vi om studiesentersatsingen på Agder? Er UiAs interesser og regionens interesser sammenfallende? Det å satse mer vil også koste mer – hvordan skal vår sektor svare på denne utviklingen? Dette er noen av spørsmålene vi stiller, sier Knudsen.

 

Se program og mer om seminaret her.