Mentorprogrammet retter seg primært mot studenter som tar sosial- og barnevernfaglig utdanning, samt skolebarn i alderen 8-12 år med minoritetsbakgrunn. Ved UiA har også noen studenter fra lærerutdanningene vært med. Totalt har programmet plass til ca. 15 studenter – og tilsvarende antall barn.
Det langsiktige målet med Nattergalen er tosidig:
Styrke kultursensitiviteten hos studenter som tar sosial- og barnevernfaglig utdanning, ved at disse får bedre kunnskap om barn, unge og familier med minoritetsbakgrunn.
Bidra til at flere barn og unge med minoritetsbakgrunn fullfører videregående opplæring og fortsetter i høyere utdanning.
Målsettingen er gjensidig glede og læring for studenter og barn som deltar. For barnet kan det dessuten bli et bidrag til inkludering og til å bli bedre kjent med det norske samfunnet, og for studenten kan det bety en berikelse og utvidet erfaring, ved å bli kjent med et barn og en familie med annen bakgrunn enn ens egen. Som mentor, får man oppfølging og veiledning.
Barn og mentor treffes vanligvis en gang pr. uke (to til tre timer) i perioden oktober til mai. De kan for eksempel treffes hjemme hos hverandre, besøke universitetet, gjøre lekser, delta i aktiviteter som lek, sport og ulike fritids- og kulturtilbud. Nattergalen arrangerer også felles aktiviteter for alle barn og mentorer som er med i mentorprogrammet.
Nattergalen gir studiepoeng
Studenter som deltar i mentorprogrammet, kan ta emnet SV-127 på fem studiepoeng, forutsatt at de allerede er registrerte studenter ved Universitetet i Agder. Les mer i emnebeskrivelsen.
Gruppeaktiviteter
Mentorer og barn er delt inn i grupper og planlegger aktiviteter som alle barn og mentorer kan være med på. Nattergalens koordinator tar også initiativ til aktiviteter som kan være felles.