0
Hopp til hovedinnhold

Pop-up: er vi klar for Plan S?

Bli med på årets første pop-up med Eilerts salong hvor tematikken er den mye omdiskuterte Plan S.

  • Dato: Onsdag 23. januar 2019
  • Tid: kl. 11.30-12.15
  • Sted: Vrimlehallen, Campus Kristiansand

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen tenker kanskje: hva er Plan S? Kort kan vi si at 4. september 2018 annonserte en gruppe nasjonale forskningsråd, med støtte fra EU-kommisjonen og det europeiske forskningsrådet, Plan S om åpen tilgang.
Målet er umiddelbar åpen tilgang til all publisering av forskningsresultater som er basert på offentlige midler fra nasjonale forskningsråd og det europeiske forskningsrådet. 

Hittil har 14 nasjonale forskningsråd skrevet under. 

Kritikere har imidlertid påpekt at dersom Plan S gjennomføres slik det er foreslått vil det innebære en svekkelse av kvalitetssikring, mindre internasjonalisering og færre muligheter for å skille mellom god og dårlig forskning. Nobelprisvinner Edvard Moser har kalt reformen «det verste forskningspolitiske utspillet jeg har sett». 
Adm.dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet og David Sweeney i Research England skal lede en arbeidsgruppe som skal jobbe med innføringen av Plan S.
Kritiker og forfatter av rapporten som ser på konsekvenser av planen, professor Torbjørn Skardhamar (UiO), vil holde et åpningsinnlegg. Vår egen viserektor for forskning følger opp med en kommentar og deretter åpnes det for diskusjon med salen. 
Bli med og skap debattene også på campus!

Lenke til arrangementet på Facebook.