0
Hopp til hovedinnhold

Eilerts Salong: Foretaksuniversitetet?

August nærmer seg sakte men sikkert, og det betyr ny Arendalsuke og ny Eilerts salong! 

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eilerts Salong

Torsdag 16. august kl. 19 inviterer vi dere inn i salongen vår i UiA-teltet til samtale og diskusjon rundt årets store samtaleemne i universitets- og høyskolesektoren: Regjeringens planlagte studie av hvordan norske universiteter og høyskoler skal styres i fremtiden. Muligheten for at høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner ender opp som statlige foretak vekker engasjement fra så vel ansatte som studenter. Argumenter for at en foretaksorganisering vil gi mer uavhengighet og frihet for lærestedene til å disponere egne ressurser, møtes med varsko om at en løsere kopling til staten vil gi økt markedsstyring av universitetene og høyskolene våre.

Til Eilerts salong under Arendalsuka kommer personer med bred innsikt i debatten rundt foretaksorganisering. Hans Petter Graver er professor og tidligere dekan på det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO). Graver uttalte i februar at forslaget om en foretaksmodell må skrinlegges en gang for alle (Khrono 20.2.2018). I mai var han blant initiativtakerne til et opprop mot foretaksmodellen som til nå har samlet 3500 underskrifter. Til salongen kommer også rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, som har vært mer imøtekommende til Regjeringens planer om en mulighetsstudien (Khrono 16.1.2018). Siste gjest i Eilerts salong denne kvelden er Haldor Byrkjeflot, professor på institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO og faglig leder for UiOs satsning på forskning på Norden (UiO:Norden). Byrkjeflot har forsket utførlig på hvordan foretaksorganisering har fungert innenfor en annen offentlig sektor i Norge, nemlig helse- og omsorgssektoren i Norge.

Dette og mer vil dere få høre om i Eilerts salong, som denne gangen ledes av frittstående politisk analytiker Aslak Bonde.
Vel møtt til Eilerts salong i UiA-teltet torsdag 16. august kl. 19 under Arendalsuka!

Vi gleder oss!

Her kan du se videopptak av diskusjonen.