0
Hopp til hovedinnhold

Eilerts salong: Er krigen mot narkotika over?

Er krigen mot narkotika over nå som ny rusreform foreslås? Eller er det grunn til å tro at bruken av narkotika vil øke, slik kritikere har hevdet? Eilerts salong tar diskusjonen:

  • Tid: Torsdag 27.februar kl. 19-21
  • Sted: Teateret

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hender som holder på med en sprøyte og narkotika.
Foto: Colourbox

Den 19. desember 2019 er en merkedag i norsk ruspolitisk historie. Det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på hvordan den nye rusreformen kan og bør gjennomføres la da fram sin rapport. De foreslår en avkriminalisering av bruk og besittelse av alle typer narkotiske stoffer. Fra straff til hjelp er rusreformens motto: Samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av narkotika til eget bruk skal vris fra justissektoren til helsevesenet.

Helseminister Bent Høie (H) sier at rusreformen innebærer «et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk». Venstreleder og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande sier ubeskjedent at dette er «den viktigste sosialpolitiske reform i moderne historie». Men hva mer konkret er det egentlig rusreformutvalget foreslår, og hva blir konsekvensene hvis forslagene blir vedtatt i Stortinget?

Er det grunn til å tro at bruken av narkotika vil øke, slik kritikere har hevdet? Eller er dette Norges bidrag til å få en slutt på krigen mot narkotika, som tilhengere har frontet? Og hvordan vil rusreformen påvirker politiet og hjelpeapparatet?
For å diskutere utvalgets rapport kommer både:

  • Spesialist i klinisk psykologi Kari Lossius
  • Rusforsker Øystein Skjælaaen
  • Rettssosiolog Ingrid Lundeberg

Salongens sosiolog, Kristian Mjåland, vil lede samtalen.

Program: 
19.00 - 19.05: Velkommen 

19.05 – 20.15: Del 1 – forskerpanelet: Kari Lossius, Øystein Skjælaaen og Ingrid Lundeberg. Ledet av Kristian Mjåland. 
20.15 – 20.50: Del 2 – praksisfeltet: Arly Hauge (fylkesdirektør for utdanning i Agder), Håvard Berge, Kristiansand kommune, ungdom og rus i Kristiansand kommune og representant fra politiet. Ledet av Kai Steffen Østensen. 

Kom på Eilerts salong på Teateret 27.februar fra kl. 19-21, og bli med på en informert samtale om rusreform og ruspolitikk!

Programmet vil bli oppdatert, følg med på Facebook-arrangementet.