0
Hopp til hovedinnhold

Eilerts salong: Bør vi forebygge mindre og gjengjelde mer?

I vår kommende salong setter vi fokus på nettopp begrunnelsen for straff. Hvorfor straffer vi som vi gjør i Norge i dag? Hvordan og i hvilken grad begrunner vi straffen?

  • Dato: 2.mai
  • Tid: kl. 19.00 - 21.00
  • Sted: Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

Av Kai Steffen Østensen, konsulent

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FENOMENET STRAFF: Er begrunnelsen for straff alltid god nok? Foto: Colourbox.

Hvorfor straffer vi som vi gjør i Norge i dag? Er det å forebygge ny kriminalitet en god nok begrunnelse for straff? Hva med hevn? Finnes det andre og mer rettferdige begrunnelser for straff enn dem vi bruker i dag?
I den offentlige samtalen om straff – på Stortinget, i avisene, rundt lunsjbordet – snakkes det ofte om straffenivå. Når en kriminell handling er begått og blitt kjent, vil ulike stemmer ønske ulik mengde straff. Men det større og mer grunnleggende spørsmålet, om hva vi som samfunn mener og vil med straffen, det snakker vi langt mindre om. Det mener vi er dumt, og uheldig, og derfor inviterer vi til en samtale om straffens begrunnelse.
I salongen har vi fått med oss et knippe fremragende fagfolk som vil nærme seg spørsmålet om straff fra forskjellige vinkler. Både Ingrid Rindal Lundeberg, Daniel Vogt og Terje Emil Fredwall skal delta.
Etter den faglige samtalen om begrunnelser for straff gjør vi et taktomslag, og retter søkelyset mot dagens straffepraksis. Vi får besøk av tingrettsdommer Jostein Johannessen og fengselsinspektør Øyvind Haraldstad, og de vil snakke om straffeutmåling og straffegjennomføring. Hvilken betydning har diskusjoner om straffens begrunnelse for deres arbeid med å henholdsvis utmåle og fullbyrde (fengsels)straff?
Salongen finner denne gang sted på Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Det er Eilerts salong som står for innhold og produksjon. Vi takker Arkivet for fasiliteter og godt egnede lokaler som setter en viktig historisk ramme for samtalen.
Arrangementet er gratis og det blir salg av mineralvann, vin og øl. Vi gleder oss til å se deg!