Ville spre glede under koronapandemien

Erle (13) og moren Elin malte steiner med oppmuntrende ord og la ut i lysløypa i Homborsund. Ett år senere har det resultert i forestillingen «No Problama- en koronafortelling fra Homborsund» sammen med musikkstudenter på UiA.

Elever på 5.-7. trinn på Eide skole er på plass i lysløypa hvor det hele startet.

– Vi hadde aldri trodd at vi kom til å sitte her og se en hel forestilling om «No Problama» ett år etter. Det føles uvirkelig at det har engasjert så mange, vi ønsket bare å spre litt glede i en vanskelig periode, sier Erle og Elin Reitan. De hadde vært i Danmark og samlet stein før pandemien slo inn.

Erle og mammaen Elin ville glede andre i en vanskelig tid. Her på forestillingen et år etter.

Forestillingen var planlagt 12. mars, ett år etter nedstengingen. Den ble derimot utsatt flere ganger. Til slutt gikk den av stabelen fredag 21.mai på Eide skole, og hadde flere digitale innslag.

Malerier av steinene som Erle og Elin malte.

Prosjektet er et samarbeid mellom Eide skole, Eide kulturarena og Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk ved Universitetet i Agder. Blant deltakerne er skoleelever på 5. -7. trinn, lærere, en profesjonell danser, fem ungdomsskoleelever og fem musikkstudenter fra bachelor i utøvende klassisk musikk, samt ph.d.-kandidat Kjetil Høyer Jonassen. Randi Margrethe Eidsaa har representert instituttet og Sølvi Kleiva Ugland har ledet arbeidet på Eide skole.

– En av intensjonene med prosjektet var å gi studentene en erfaring med hvordan musikk kan fungere som estetisk uttrykk i andre sammenhenger enn i tradisjonelle konserter, forteller prosjektleder Randi Margrethe Eidsaa.

Randi Margrethe Eidsaa sammen med Chris Donlan, pappa til en av danserne og bidragsyter på det tekniske

Følelser knyttet til nedstengingen av Norge

Forestillingen gjenspeiler hendelser og følelser knyttet til nedstengingen av Norge i mars 2020. Musikken i forestillingen er fra ulike sjangre. I hver sekvens ble dans, musikk og tekster satt sammen med et motiv fra pop up-stein utstillingen.

–  Innholdet i "No Problama" er sentrert rundt fire komponenter; et musikalsk repertoar, steinsamlingen, dans og elevarbeider i form av korte tekster og store malte bilder, sier Eidsaa.

21. mai 2021: No problama- en koronaforetelling fra Homborsund

I forestillingen ble det også brukt musikk som er ukjent for de fleste, slik som “Preamble” av skotske komponisten Ben Bartlett. Studentenes studioproduksjon elevdikt og video presenteres her sammen med Eide Kulturarenas dansegruppe ved koreograf Guro Elde Paulsen

Strenge restriksjoner

På grunn av de lokale COVID-19-restriksjonene i vår fikk ikke studentene komme til skolen og elevene fikk heller ikke komme til UiA for å øve sammen med studentene.

– Musikken ble derfor produsert digitalt med opptak både på UiA og Eide skole, sier Eidsaa.

Flavio Sefa var en av studentene som skulle ha vært med på forestillingen. På grunn av strenge restriksjoner måtte han og pianisten digitaliseres. Her spiller han ensom i Vrimlehallen.

Flavio Sefa og Kjetil Høyer Jonassen spiller Modal Blues av Alec Templeton

En viktig inspirasjon for forestillingen var en Facebook-side med kommentarer som viste hvordan turgåere i lysløypa reagerte på steinutstillingen. Her er noen av kommentarene fremført parallelt med Vocalise av den russiske komponisten Sergei Rachmaninoff:

I framføringen ble det vektlagt å vise kombinasjoner av digitalisert og live fremført musikk, dans, elevtekster og fotografier, slik man kan se i sangen It Never Rains Forever som er en duett mellom student Reidun og elev Rikke:

Dette var en ny innfallsvinkel til gjennomføring, men det var lærerikt å utvikle et kunstnerisk prosjekt midt i en periode med strenge smittevernstiltak, avslutter Eidsaa.