Vemodets time er kommet!

I hele 34 år har han inspirert, motivert og veiledet over 1000 kunststudenter, og syns det er vemodig å skulle pakke ut av kontoret den 31. juli.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vemodets time er kommet!

Kontoret til Brynjulv, også kalt «hulen» bærer preg av en faglærer med mange baller i luften

Vemodets time er kommet!

Slik begynte Brynjulv Rosenberg (68) sitt oppsigelsesbrev når han nå takker for seg som faglærer i kunstfag på UIA.
Jeg kommer til å savne dynamikken i kontakten med studentene, og det at man skaper noe sammen, forteller han.

Sola varmer godt på vinduene til kontoret til Brynjulv Rosenberg i G-bygget. Hyllene bugner over av permer, bøker om kunst og kunsthistorie samt post-its med ulike notater. På korktavla henger avisutklipp, familiebilder og huskelapper. På pulten står flere pappkrus fylt med penner, blyanter og tusjer. At Brynjulv er en faglærer med mye kompetanse og erfaring er det ingen tvil om. Jeg har litt av en ryddejobb å gjøre før jeg går ut døren 31. juli, humrer han.

På dette kontoret har det blitt foretatt mange veiledningstimer, noe Brynjulv har satt pris på.

Studentene befinner seg på flere ulike nivå, og jeg syns det er utrolig viktig å lytte til dem, og deretter finne positive trekk som gjør at de har lyst til å gå videre. Sammen ser man nye muligheter. Og gjennom alle disse årene er det få studenter som har hoppet av studiene underveis, noe som vitner om høy trivsel. -Studentene gir et inntrykk av at de liker seg godt, og får den oppfølgingen de trenger underveis, forteller han, og skryter samtidig av sine hardtarbeidende kollegaer og det gode miljøet på fakultetet.

Selv har Brynjulv har en allsidig bakgrunn, og har blant annet gått et år på tømrerlinja på yrkesskolen før han tok faglærerutdanning i kunst og håndverk. En årsutdanning i tekstil tok han også. -Jeg var eneste gutt i en klasse med 28 jenter, så jeg fikk en god del oppmerksomhet i den tiden, forteller han lystig. Han sydde blant annet et sidt, svart skjørt til kona, som den gang var hans kjæreste, som hun stilte opp i som mannekeng på eksamen.

-Jeg er veldig glad i å bruke ulike materialer sammen, og føler de kompletterer hverandre. Favoritten har alltid vært tre, men jeg fikk også øynene opp for tekstil gjennom utdanningen. Da jeg senere gikk på lærerhøyskolen var det mye vekt på tre og metall. Kontraster er spennende og sammen løfter de hverandre. I det siste har jeg virkelig fått øynene opp for andre materialer som ulike metaller, betong, plast/gummi og plexiglass. Sistnevnte bruker jeg så mye at jeg nesten blir mobbet for det, ler han.

Brynjulv hjelper til med å sette opp eksamensutstillingen til en av sine bachelorstudenter.

Brynjulv mener respekten for håndverket er viktig å ha i bunnen, og kombinert med solid materialkompetanse gir det studentene en trygghet og beredskap for å jobbe med egne prosjekter.

Kunsthistorie og arkitektur er Brynjulvs andre store interessefelt. Selv henter han inspirasjon ved å reise, og spesielt glad er han i å dra på storbyferier. En tur til New York for 8 år siden utpeker seg som en av de største opplevelsene noensinne, og han får nesten tårer i øynene når han snakker om MOMA, Metropolitan Museum of Art og Guggenheim. Samtidig finner han mye inspirasjon i det daglige liv og i samspillet med andre, som studenter, kollegaer og familie. Blant annet har han et prosjekt nå sammen med sin eldste datter som er arkitekt. Han bygger nemlig ut Sørlandshuset i Lillesand med et topp moderne funkistilbygg. Fra før har han bygd sitt eget kunstverksted.  Her gleder han seg til å tilbringe mer tid i sin nye tilværelse. Det har vært veldig gøy å jobbe med dette prosjektet sammen med henne, forteller han, som legger til at begge barna valgte kreative og kunstneriske retninger i arbeidslivet. Den andre datteren er kunstner.

Det viktigste rådet han kan gi til fremtidige studenter er det å ha engasjement og jobbe hardt. Man kan komme langt med et middels talent, så lenge man har engasjement og arbeidsdisiplin, mener han. Det er viktig å tørre å utfordre seg selv, og ikke la talentet bli en hvilepute, utdyper Brynjulv.

Ved å jobbe hardt oppstår det igjen nye situasjoner som gjør at man finner nye løsninger og måter å se ting på. Minnene/opplevelsene man har lagret på harddisken er helt avgjørende. Og så er det viktig å reflektere over det man har gjort, og spørre seg selv om dette var i tråd med det man ønsket å oppnå. Samtidig understreker han viktigheten av å forberede studentene på livet etter studiene, og for de som ønsker å jobbe med utøvende kunst er veiledning i det å starte for seg selv vesentlig. I tillegg forteller han at mange går videre i pedagogisk retning, slik at jobbmulighetene er mange etter endt studie. Og han legger vekt på at man ved hjelp av hardt arbeid og stort engasjement kan oppnå nesten hva man vil!

Hardt arbeid er alltid veien til suksess, avslutter han smilende.