Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Vant internasjonal gitarkonkurranse for tredje år på rad

UiAs gitarensemble har god grunn til å juble: For tredje år på rad ble det prisdryss i den internasjonale gitarfestivalen ICGEF.

UiAs gitarensemble 2023
Nok en gang var det gitaristene fra Universitetet i Agder som trakk det lengste strået i lørdagens konkurranse. F.v.: Johannes Kristiansen (gitar), Daniel Stålnacke (slagverk), Jostein Hodne (gitar), Andreas Friestad (gitar), Odin Landbakk (gitar), Iben Solberg (bass) og Jørgen Johan Stykket (gitar).

Gitaristene, som alle er andreårsstudenter ved UiAs Institutt for rytmisk musikk, nøyde seg ikke med å vinne konkurransens gjeveste pris –  Grand Prize. De kunne også juble over prisen "Outstanding Arranger" for tolkningen av King Crimsons "21st Century Schizoid Man". 

I tillegg fikk Odin Landbakk og Johannes Kristiansen solistpris i klassen for "Outstanding Soloists". 

Tredje strake 

UiAs gitarensemble har deltatt i konkurransen International Collegiate Guitar Ensemble Festival (ICGEF) i flere år. Seieren i år markerer tre topplasseringer på rad for gitarmiljøet ved instituttet. 

Universitetslektor Øyvind Nypan og førsteamanuensis Rolf Kristensen er instruktører for gitarstudentene. De er naturlig nok svært fornøyde med prestasjonen: 

– Dette er veldig stas. Vi kjente litt på forventningene i forkant av konkurransen, for vi hadde jo noe å forsvare, sier Kristensen.

gitarensemblet med lærere

Rolf Kristensen og Øyvind Nypan (foran) er instruktører for UiAs gitarensemble.

Viktig progrock-klassiker

ICGEF er en konkurranse der publikum følger arrangementet på nett. De ulike gitarensemblene som deltar sender inn en video i forkant av konkurransen. Gitaristene fra Agder valgte å konkurrere med "21st Century Schizoid Man" fra 1969, en låt som Kristensen beskriver som en viktig progrock-klassiker. 

– Den ble valgt på bakgrunn av studentenes ulike styrker og interesser, sier Kristensen.

Han forteller at studentene har plukka den på øret, noe som betyr at de har lært seg melodien ved å lytte til plata framfor å bruke noter.

– Vår versjon av låten er jobba fram i øvingslokalet i god, gammel bandtradisjon. 

– Sterk motivasjon

Gitarensemblet er en obligatorisk aktivitet for andreårsstudentene som har gitar som hovedinstrument på bachelorpogrammet i utøvende rytmisk musikk. 

– Når studentene hevder seg i konkurransen år etter år, så gir det en sterk motivasjon til å jobbe hardt med denne gruppa, sier Kristensen. 

Studentene som utgjør gitarensemblet ved Universitetet i Agder i 2023 er: 

Johannes Kristiansen (gitar), Jostein Hodne (gitar), Andreas Friestad (gitar), Odin Landbakk (gitar), Iben Solberg (bass), Jørgen Johan Stykket (gitar) og Daniel Stålnacke (slagverk). 

Her kan du se hele vinnerbidraget: 

Kreditering: Roald Råsberg var ansvarlig for lydopptak og miks. Videofotografer var Morten Torjussen og Øyvind Nypan. Morten Torjussen har redigert videoen. Produsenter: Rolf Kristensen og Øyvind Nypan.