0
Hopp til hovedinnhold

Unikt studium i elektronisk musikk

Laptopstudiet på UiA gir deg muligheten til å utvikle deg både som tekniker, produsent og utøvende musiker. 

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

–Studentene får opplæring på all teknologi som brukes i bransjen, sier førsteamanuensis Jon Marius Aareskjold.

–Det er kult å lære live remixing av Jan Bang, musikkproduksjon av studioteknikeren til  a-ha og programmering av en som har skapt anerkjente systemer, sier Sean Loane og Andreas Røshol.

De to musikkstudentene på Universitetet i Agder er i ferd med å fullføre sitt første år på bachelorstudiet i utøvende rytmisk musikk, med laptop som hovedinstrument.

–Vi jobber med elektronisk musikk; noe som er mye mer enn å sitte alene på gutterommet og lage musikk på PC-en. Her kommer du inn i et fantastisk musikalsk miljø sammen med bachelor- og masterstudenter på rytmisk og klassisk, sier Røshol.

           

Teknologi og komposisjon

Pro Tools, Ableton Live, FL og Logic: Studentene har tilgang til det nyeste innenfor musikkteknologi og lærer seg bruken av bransjens foretrukne verktøy. På første året i bacheloren har de også noen studiepoeng i musikkteoretiske emner, men mest tid går med hovedinstrument og produksjon av musikk.

–Noen lager alt på laptopen og trenger kanskje bare en soliststemme i tillegg, mens andre bruker teknologien til bearbeide musikk fra ”vanlige” instrumenter. Vi hjelper og veileder slik at den enkelte finner sitt eget unike uttrykk, sier førsteamanuensis Jon Marius Aareskjold.

Han er lærer på studiet og har 20 års bakgrunn fra norsk og internasjonal musikkproduksjon som tekniker og musikkprodusent og har en rekke innspillinger for blant andre a-ha og Nils Petter Molvær på cv-en. Universitetslektor Jo Brodtkorb er ekspert på programmering og har laget det anerkjente notasjonsprogrammet Musicator, mens hovedinstrument- og samspill-lærer Jan Bang er mest kjent som utøvende musiker og kunstnerisk leder for Punktfestivalen.

–Vi ønsker å framelske et helhetlig musikerperspektiv med samspill, komposisjon og låtskriving i tillegg til musikkproduksjon, innspillingsteknikk og band-arbeid, sier Aareskjold.

 
Andreas Røshol, foto.

–Laptop-studiet på UiA gjør at jeg utvikler meg både som musiker og tekniker, sier bachelorstudent Andreas Røshol.

 

Store studioer, kontrollrom og mange øvingsrom er tilgjengelig for studentene og musikken toner i gangene både tidlige morgen og sen kveld.

–Akkurat nå holder jeg på med en EP-innspilling sammen med en kompis. Her bruker jeg mange ”vanlige” instrumenter i tillegg til laptop, sier Loane.

Røshol er også mye i studio. Nå spiller han inn selvlaget musikk med eget band, før de skal ut på spillejobber.

–Som utøver er det flott å ha kontroll på det tekniske og som student er det viktig å bli utfordret; og det blir jeg virkelig her, både teknisk og musikalsk, sier Røshol.

–Studiet er et sted med store synergieffekter og muligheter til å lære omtrent alt så lenge viljen er til stede, sier Røshol.

 

Er du interessert i å lage elektronisk musikk? Frister det å produsere musikk og samtidig være ansvarlig for opptak? På studieprogrammet Utøvende musikk - rytmisk, bachelor kan du nå velge laptop som hovedinstrument, og du kan fortsatt søke. Søknadsfristen er 9.mai.