UiA-studenter skal live remixe «The Planets» i Kilden

Torsdag 21. mars skal Kristiansand Symfoniorkester (KSO) fremføre det storslåtte verket »The Planets» av Gustav Holt i Kilden Konserthus. Etterpå har «F Collective», en gruppe studenter fra rytmisk linje ved UiA, fått æren av å gjøre en såkalt «live remix» av stykket.

Studenter fra rytmisk øver til konserten
Studenter fra rytmisk øver til live-remix konserten

Rett etter at KSO har fremført verket skal studentene remikse det publikum nettopp har hørt, det åpner opp for en helt ny og unik interpretasjon av «The Planets».

– KSO kontaktet meg og spurte om jeg kunne sette sammen en gruppe studenter til å gjøre en live remix av symfoniorkesteret. Jeg presenterte forslaget for F Collective som umiddelbart tente på ideen, forteller Jan Bang, musiker og professor ved UiA.

Han synes det er svært spennende at F Collective ble spurt om å spille denne konserten.

– «The Planets» , som er komponert av Gustav Holst, er et stort verk i klassisk sammenheng og har opp gjennom tidene vært «offer» for ulike rock-fortolkninger. Det er derfor veldig spennende at denne gruppa ble spurt om å remikse, sier Bang.

– Musikken blir som en samtale

En av gitaristene i gruppa, Morten Georg Gismervik, som går 2. året på bachelor i utøvende musikk, forteller at denne improviserte måten å spille på, skaper en slags musikalsk smeltegryte.

– I motsetning til annen musikk hvor en låt er laget og bandet spiller denne, blir dette som en slags samtale der alle spiller fritt og deltar like mye. Alle bidrar med sin egen personlighet, nesten som en slags smeltegryte av alles personlighet, forteller gitaristen.

Gismervik forteller videre at det er en vanlig oppfattelse at improvisert musikk er en innadvendt musikkform, men han mener tvert imot det er mer sosialt.

Morten Georg Gismervik

Annerledes innøving

Kristine Hoff, en av studentene som spiller i F Collective, har har laptop som hovedinstrument, og forteller at det er litt annerledes å øve til en improvisert konsert som dette, enn andre type konserter.

– Vi hører en del på verket vi skal spille sammen med KSO, men siden dette dreier seg om en live remix fokuserer vi mest på å spille sammen og bli kjent med hverandre. Det er viktig, forteller hun.

Inspirert av astrologi

«The Planets» er inspirert av astrologi og de romerske gudene planetene er oppkalt etter. Resultatet har blitt syv satser fylt av dramatisk orkesterprakt, fine og maleriske klanger, samt storslagen melodikk der hver planet/gud får sin egen spesielle karakter. Helt enkelt noe av det heftigste man kan oppleve i en konsertsal! Før konserten blir det også en «pre-concert» talk hvor to av studentene intervjues om hva som skal skje på scenen.

Dato: Torsdag 21/3 kl. 19.30

Sted: Kilden hovedsal: KSO: Gustav Holst: «The Planets»

Foyer: F Collective: Live remix umiddelbart etter KSO-konserten.